Pluryn tegenover gemeente: geen verantwoorde zorg meer door nieuwe tarieven

LELYSTAD • Wo 19 mei 2021 | 19:18 • Woensdag 19 mei 2021 | 19:18

Pluryn en de gemeente Lelystad stonden woensdag tegenover elkaar tijdens een kort geding. De zorginstantie daagde de gemeente voor de rechter, omdat ze naar eigen zeggen geen verantwoorde zorg meer kan leveren onder de nieuwe tarieven en voorwaarden die Lelystad voor bepaalde vormen van specialistische jeugdzorg heeft opgesteld.

Pluryn biedt op dit moment als enige zorginstantie in Lelystad de zogeheten FACT-behandelvorm aan voor jongeren met ernstige problematiek, met als doel om uithuisplaatsingen alsnog te voorkomen. Een dertigtal jongeren zou op dit moment deze specifieke behandeling volgen. Daarnaast verleent Pluryn in Lelystad nog specialistische GGZ-jeugdzorg aan ruim honderd andere cliënten.

De gemeente wil per cliënt een vast bedrag van 20.000 euro vergoeden voor zes uur FACT-zorg per week, gedurende een periode van negen maanden. Voor de specialistische GGZ-zorg zou Pluryn twee uur per week in rekening mogen brengen gedurende zes maanden.

Lange behandeltrajecten
De zorgverlener verwijt de gemeente geen deugdelijk kostprijsonderzoek te hebben verricht en zich ten onrechte te baseren op de uren en tarieven die haar voorganger Intermetzo in 2018 declareerde. Dat die niet reëel waren, blijkt volgens Pluryn uit het feit dat Intermetzo failliet dreigde te gaan en door Pluryn overgenomen moest worden.

Volgens de zorgverlener moet juist gekeken worden naar de cijfers uit 2019 en 2020. Daaruit blijkt dat deze specifieke vormen van jeugdzorg in de praktijk meer uren per week vragen: vorig jaar was in 60 procent van de specialistische GGZ-behandelingen twee uur per week niet genoeg. Ook FACT-zorg zou wekelijks veel meer tijd vragen. Daarnaast duurden de behandeltrajecten vaak langer dan de behandelduur die de gemeente hanteert.

Belang jongere voorop
De advocaat van de gemeente bestreed dat de zorg zou worden stopgezet als de behandelingen langer duren dan voorzien, of dat Pluryn dan geen vergoedingen meer zou krijgen voor haar werkzaamheden. Volgens haar zijn dat evaluatiemomenten om kritisch te kijken hoe het verder moet, maar staat daarbij het belang van de jongere altijd voorop. Als de specialistische zorg in dezelfde vorm moet worden voortgezet, zal dat ook gebeuren, benadrukte ze.

Ook de opmerking dat Intermetzo in 2018 niet alle daadwerkelijke uren aan verleende zorg had kunnen declareren, verbaasde de raadsvrouw van de gemeente. Volgens haar was er geen maximum aan het aantal uren dat gedeclareerd mocht worden. Daarnaast wierp ze Pluryn voor de voeten dat die zelf ook geen berekening had gepresenteerd om aan te tonen wat wel een juist tarief zou moeten zijn. De cijfers uit 2019 en 2020 konden volgens haar niet als uitgangspunt worden gebruikt omdat daarover nog een discussie loopt met Pluryn.

Concurrentie Pluryn
De rechter beslist over twee weken over de eisen van Pluryn. Die eisen zijn dat de gemeente het aanbestedingstraject voor deze twee vormen van jeugdzorg moet staken, een nieuwe kostprijsonderzoek moet gaan uitvoeren, en reële eisen en tarieven moet vaststellen. In afwachting van de uitkomst van de rechtszaak heeft de gemeente het aanbestedingstraject tijdelijk stilgelegd, maar er hebben zich wel al twee andere zorginstanties ingeschreven die FACT-behandelingen willen gaan aanbieden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel