Aumazorg: We weten niet of we over twee weken nog bestaan

LELYSTAD • Vr 21 mei 2021 | 6:28 • Vrijdag 21 mei 2021 | 6:28

Zorgorganisatie Aumazorg heeft geen idee of het over twee weken nog bestaat. Het contract om zorg te verlenen loopt 1 juli af, maar directeur Esther Meijer weet nog steeds niet of ze binnen de nieuwe aanbesteding van de gemeente Lelystad valt. "Het is heel heftig. Ik ben al 17,5 jaar zorgondernemer, maar dit kan betekenen dat we afstevenen op een persoonlijk faillissement."

Aumazorg begeleidt mensen van alle leeftijden met autisme. De organisatie had een vijfjarig contract met de gemeente Lelystad voor de zorgverlening. Dat contract gold vanaf 2019. Net voor de kerstdagen van vorig jaar viel een brief op de mat. Er moest bezuinigd worden en het contract werd per juli ontbonden door de gemeente. Na de aankondiging van de ontbinding van het contract volgde een nieuwe aanbesteding, die nu nog loopt.

De nieuwe aanbesteding is onderdeel van de bezuinigingen op de jeugdzorg. Van de 76 zorgverleners blijven straks nog vijf over als het aan de gemeente ligt. Zorgverleners mogen wel met elkaar samenwerken als collectief, waardoor het iets makkelijker wordt om een nieuwe gunning te krijgen. Aumazorg is daarom een samenwerking aangegaan met vier andere partijen. Ondanks dat de transitie op 1 juli plaats moet vinden is er nu nog niet duidelijk met welke organisaties de gemeente verder wil.

Ontslaan of in dienst houden
Meijer: "We weten nog steeds niet of we verder gaan of niet. Moeten we mensen in dienst houden of ze ontslaan? Of gaan we juist groeien en moeten we daarvoor klaarstaan? Ik weet het niet en ik kan er geen zinnig woord over zeggen. Het is gewoon één groot tasten in het duister."

"Als je een gebroken been hebt, dan heb je niks aan een gynaecoloog."

— Ester Meijer, directeur Aumazorg

Officieel heeft Meijer wat betreft het personeel te maken met opzegtermijnen. Toch kan het zo zijn dat ze over twee weken geen werk meer hebben, want dan wordt duidelijk wie de nieuwe aanbesteding krijgt. "Dit is slopend voor onze medewerkers. Ze lopen de longen uit het lijf, maar weten niet wat de toekomst brengt. De gemeente houdt hierin totaal geen rekening met de ondernemer."

Volgens Meijer vragen de cliënten ook om duidelijkheid. "Deze cliënten hebben juist zo'n behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid. Ze vragen: 'Heb ik volgende week nog steeds dezelfde begeleider of moet ik ergens anders heen?' Ik kan het ze niet vertellen."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de zorg voor alle clienten volgens het behandelplan blijft verlopen. Dus als een cliënt nog een behandelplan heeft met zorg tot augustus, dan mag Aumazorg die zorg tot dan verlenen. Ook als ze niet in de nieuwe aanbesteding worden meegenomen. Naar alle cliënten die zorg ontvangen is volgens de woordvoerder deze week een informatiebrief verstuurd.

Binnen twee weken duidelijkheid
De gemeente denkt de definitieve gunning binnen twee weken rond te hebben. Mocht Aumazorg niet in de nieuwe aanbesteding worden meegenomen, dan wordt de zorg voor nieuwe cliënten overgenomen door een andere organisatie. Meijer: "Er zullen wel ergens plekken zijn, maar is dat de zorg die de cliënt nodig heeft? Als je autisme hebt dan heb je autismezorg nodig. Ter vergelijking, als je een gebroken been hebt dan heb je niks aan een gynaecoloog."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel