Vissers voeren actie bij A6 vanwege windmolens in zee

LELYSTAD • Vr 21 mei 2021 | 14:23 • Vrijdag 21 mei 2021 | 14:23

Vissers hebben donderdagavond actie gevoerd langs de A6 tussen de Ketelbrug en afslag Lelystad Noord. Ze hingen een spandoek over een windmolenwiek van Vattenfall en vuurden rookbommen en vuurfakkels af. Op het spandoek stond de tekst: 'save our sea!'.

Volgens initiatiefnemer Pedro Rappé wilden de vissers een statement maken tegen alle windmolens die in zee worden geplaatst. "We zijn al honderden jaren actief op de Noordzee. Wij voelen ons als indianen die uit onze habitat worden verdreven en naar reservaten worden gestuurd. De windmolenparken staan op grote oppervlaktes. Straks liggen we allemaal in reservaten te vissen, wat het onhoudbaar maakt voor ons."

De Vlaamse oud-visserman woont en werkt op Urk en is bestuurslid van de vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK). Hij denkt dat er binnen de politiek niets meer te winnen is en hoopt daarom de publieke opinie te beïnvloeden. "We dreigen ons laatste stukje niet-gemanipuleerd voedsel op ons bord te verliezen. Een scholletje of tong uit de Noordzee is niet gemanipuleerd. Terwijl als we een stuk vlees eten, of groente, dan is dat wel gemanipuleerd."

Meer acties
Volgens de oud-visserman volgen er meer van zulke acties door heel Nederland. De actievoerders moeten wel een nieuw spandoek laten maken, want deze is door de politie in beslag genomen en wordt vernietigd. Ook werd er een boete uitschreven voor parkeren op de vluchtstrook.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel