Kabinet maakt vaart met coronaversoepelingen

FLEVOLAND • Vr 28 mei 2021 | 19:24 • Vrijdag 28 mei 2021 | 19:24

Het demissionaire kabinet heeft bekend gemaakt dat een deel van de coronamaatregelen vanaf 5 juni versoepeld wordt. Volgens demissionair premier Rutte betekenen de versoepelingen in feite het einde van de lockdown.

Restaurants, cafés, en terrassen mogen open tot 22.00 's avonds. Ook mogen mensen thuis weer vier gasten ontvangen, nu is dat nog maximaal twee. Tijdens de persconferentie werd ook duidelijk dat de verkooptijden voor alcohol verruimd worden. De tijden worden gelijk getrokken met de horeca: dus ook supermarken mogen tot 22.00 's avonds drank verkopen, nu mag dat nog tot uiterlijk 20.00 uur.

Bij een bezoek aan het café, restaurant of terras is het wel verplicht om aan een tafeltje te zitten, met maximaal 4 personen. Reserveren blijft verplicht. Het maximaal aantal toegestane gasten binnen wordt 50.

Musea en theaters
Culturele instellingen als musea en theaters mogen ook weer voorzichtig de deuren open. Wel is er een maximum aan het aantal bezoekers, net als in restaurants mogen dat er niet meer dan 50 zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt voor heel grote zalen en theaters met meer dan 1000 stoelen. Daar mogen 250 mensen naar binnen. Overal moet wel de 1,5 meter worden aangehouden.

Sporten
Sportscholen mochten al weer individuele sporters ontvangen, maar vanaf 5 juni zijn ook groepslessen weer mogelijk. Ook wordt het teamsporters toegestaan weer samen te gaan trainen. Bij contactsporten zoals judo mag daarbij de 1,5 meter worden losgelaten.

Sauna's en zonnebankstudio's
Ook mogen mensen weer naar de sauna of onder de zonnebank. Rondvaartboten mogen weer varen met passagiers en buurt- en wijkcentra mogen weer open.

Stap 3, 4 en 5
De versoepelingen die het kabinet nu aankondigt vallen onder stap 3 van de versoepelingen. Stap 2 van het openingsplan ging op 19 mei in. Sindsdien zijn dierentuinen, openluchtmusea en sportscholen weer open en hebben de terrassen ruimere openingstijden.

De vierde stap in het openingsplan zou volgens de planning van het kabinet ingaan op 30 juni. Vanaf dat moment zouden evenementen weer toegestaan moeten worden. Ook mogen mensen dan thuis maximaal zes mensen ontvangen. De mogelijkheden om in horeca uit eten te gaan, worden verder versoepeld en ook culturele instellingen krijgen weer meer vrijheden.

Maar het kabinet wil de coronamaatregelen eerder loslaten, en de vijfde stap in het openingsplan al op 30 juni laten ingaan. Op die datum stond dus eerst de vierde stap gepland, maar het kabinet wil dan al de vijfde fase inzetten. Wel moeten de coronacijfers het toelaten.

De enige stap die na de vijfde volgt, is het volledig loslaten van de coronamaatregelen. Voor wanneer die stap gepland staat, is niet bekend.

Vakantie
1 juli wordt het reiscertificaat ingevoerd. Daarmee kunnen mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test hebben de grens over.

Persconferentie op vrijdag in plaats van dinsdag
Normaal gesproken zijn deze persconferenties op dinsdag. Maar de Tweede Kamer heeft vanwege de coronawet een week de tijd om zich over de voorgestelde versoepelingen te buigen. Omdat deze versoepelingen 5 juni moeten ingaan, was vandaag de laatste dag om er een besluit over te nemen.

Levering Janssen-vaccin
Er was ook slecht nieuws tijdens de persconferentie. Zorgminister Hugo de Jonge verwacht dat de leveringsproblemen van het Janssen-vaccin gevolgen zullen hebben voor de snelheid van de inentingen in juni. De minister ging ervan uit dat Janssen in het tweede kwartaal 3 miljoen vaccins zou leveren. Het merendeel, 2 miljoen vaccins, zou in juni worden geleverd en dat gaat niet lukken. Hoeveel er nu wordt geleverd, is het ministerie nog aan het uitrekenen.

Concreet betekent het volgens De Jonge dat half juli iedereen boven de 18 die dat wil de eerste prik gehad heeft. Dat is twee weken later dan de oorspronkelijke planning.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel