Rechtbank wil meer getuigen horen in grote oplichtingszaak

LELYSTAD • Wo 2 juni 2021 | 12:06 • Woensdag 2 juni 2021 | 12:06

Het Openbaar Ministerie wil drie ton afpakken van een 37-jarige man uit Lelystad die eind vorig jaar een celstraf kreeg voor grootschalige oplichting. Maar de rechtbank wil eerst nog getuigen horen.

De man uit Lelystad kreeg 4 jaar cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk voor grootschalige verduistering van onder meer fitnessapparaten, laptops en gereedschappen. Ze werden geleased door zijn bedrijf, maar verdwenen volgens de man na een inbraak. Daarnaast was de man betrokken bij faillissementsfraude, oplichting, witwassen, handel in valse merkkleding en wapenbezit.

Invallen in tien panden
De politie deed in maart 2017 invallen in tien panden in onder meer Lelystad. Later meldden meerdere gedupeerden zich die opgeteld drie ton terug wilden. Het Openbaar Ministerie meent dat de man dat bedrag witwaste en dat geld wil ze van hem afpakken.

Turkse vrienden
Volgens de advocaat gaat het OM hier voorbij aan het feit dat zijn cliënt bijna twee ton leende van Turkse vrienden. Geld dat telkens contant betaald is. Dat verklaart volgens de raadsman waarom grote contante bedragen zijn aangetroffen. Hij wil dat die uitleners in dit onderzoek gehoord worden. Zonder die verhoren krijgt zijn cliënt geen eerlijk proces zegt hij, want dan gaat de rechtbank er al op voorhand van uit dat zijn verklaring niet klopt.

Leningsovereenkomsten vervalst
De officier van justitie ziet niets in het horen van die vermeende uitleners van geld. De rechtbank oordeelde eind vorig jaar al dat leningsovereenkomsten vervalst zijn. Bovendien wilde de oplichter eerder niets verklaren over die leningen.

Toch wil de rechtbank zeven getuigen horen, waaronder de uitleners. Ze vindt dat de verdediging de ruimte moet krijgen haar verhaal te onderbouwen. De rechtbank wil de zaak in november afdoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel