Natuurvergunning groot varkensbedrijf ongeldig

CREIL • Wo 2 juni 2021 | 13:42 • Woensdag 2 juni 2021 | 13:42

De natuurbeschermingsvergunning van een bedrijf met 11.000 varkens in Creil is ten onrechte verleend. Dat heeft de Raad van State geoordeeld in een hoger beroep dat was aangespannen door milieu-organisatie Mobilisation for the Environment (MOB).

De vergunning werd door de provincie verleend toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) nog bestond. Maar dat programma werd in mei 2019 door de Raad van State afgeschoten. Activiteiten die een toename van stikstof op natuurgebieden teweeg brengen, konden geen vergunning meer krijgen. Volgens MOB moest daarom de vergunning van de varkenshouder ongeldig verklaard worden.

Nooit definitief
De vergunning van de varkenshouder is lang geleden al aangevraagd en werd in 2017 verleend na een bedrijfsuitbreiding. De vergunning is echter nooit definitief geworden, omdat de Raad van State er nog een uitspraak over moest doen.

Die uitspraak is er nu dus: de Raad van State zegt ook dat de vergunning niet geldig is omdat hij is opgesteld volgens de richtlijnen van PAS. Dat brengt nogal wat papierwerk met zich mee: de provincie moet nu de gevolgen van de uitbreiding van de varkensstal opnieuw in kaart brengen en toetsen aan de huidige richtlijnen rondom stikstofuitstoot. Maar de nieuwe richtlijnen zijn veel strenger, de kans is groot dat het bedrijf er niet aan voldoet. Welke directe gevolgen de uitspraak van de Raad van State heeft voor het bedrijf, is niet bekend.

Miljoeneninvestering
De provincie hoopte dat de Raad van State de vergunning overeind zou laten. "Een miljoeneninvestering dreigt verloren te gaan", zei een woordvoerster van het provinciebestuur daar eerder over. In een eerste reactie op de uitspraak laat de provincie weten nu nog niet te kunnen zeggen wat de eventuele gevolgen voor het bedrijf zijn.

Eerder schreven we dat het bedrijf eigendom zou zijn van ondernemer Adriaan Straathof, de tekst is inmiddels aangepast. In het verleden was Straathof wel volledig eigenaar van de betreffende varkensstal, maar het bedrijf is enige tijd geleden in andere handen overgegaan

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel