Gemeente keurt nieuwe school in Warande af

LELYSTAD • Wo 2 juni 2021 | 21:43 • Woensdag 2 juni 2021 | 21:43

Er komt voorlopig geen tweede school in de wijk Warande in Lelystad. De Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO) had een aanvraag ingediend om een protestants-christelijke basisschool te openen, maar het college van burgemeester en wethouders heeft dat verzoek afgewezen. Volgens hen is het niet aannemelijk dat de school binnen vijf jaar door ten minste 200 leerlingen wordt bezocht.

Het college vindt een tweede basisschool in de Warande noodzakelijk, maar voor Lelystad geldt vanuit het Rijk een norm dat er binnen vijf jaar minimaal 200 kinderen op een school moeten zitten. Het huidige aantal leerlingen van 377 zal oplopen tot 513 in 2024 en rond 2031 zijn verdubbeld. Hierdoor zal de school moeten uitbreiden.

Omdat de gemeente geen eigen school kan stichten, gaat de gemeente in overleg met de schoolbesturen voor Primair Onderwijs om te komen tot oplossingen voor het alsnog stichten van een tweede school in de wijk.

Ook geen Vrije School in De Fontein
Er komt ook geen Vrije School in het gebouw van De Fontein in de Waterwijk. Volgens het college kan ook de Stichting Vrijeschool Lelystad (SVL) geen 200 leerlingen binnen vijf jaar garanderen. De SVL had in het plan om aan te tonen dat de Vrije School voldoende leerlingen kan trekken, een vergelijking gemaakt met de gemeente Hoorn. Volgens het college is Hoorn geen vergelijkbare gemeente omdat Hoorn een ander geografisch profiel heeft dan Lelystad.

Ook heeft Hoorn (319) een forsere leerlingendichtheid dan Lelystad (33). De leerlingdichtheid is de uitkomst van het aantal inwoners van 4 tot en met 11 jaar in de gemeente gedeeld door het aantal vierkante meter grondoppervlakte van de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel