GroenLinks boos om campagne gemeente over bedelaars

ALMERE • Vr 4 juni 2021 | 16:54 • Vrijdag 4 juni 2021 | 16:54

De campagne #weetwatjegeeft van de gemeente Almere slaat de plank mis. Dat vindt de Almeerse fractie van GroenLinks. Met de campagne wil de gemeente Almeerders erop wijzen dat ze beter geen geld kunnen geven aan bedelaars.

Volgens de politieke partij is het terecht dat de gemeente aandacht geeft aan mensen die bedelen, omdat ze vooral in het stadshart soms voor overlast zorgen. Maar: "De huidige campagne mist echter alle nuance en menselijke maat en geeft bovendien amper echte tips", aldus raadslid Esther Hagelaar. Volgens GroenLinks moet voorop staan dat het gaat om mensen die hulp nodig hebben.

Bedelaars niet geholpen met boze blikken
In de campagne wordt onder meer gezegd dat bedelaars hun geld in sommige gevallen direct uitgeven aan hun verslaving en dat ze dus niet geholpen zijn met geld van voorbijgangers. GroenLinks is het daarmee eens, maar zegt dat ze net zomin geholpen zijn met boze blikken en verwensingen. "Mensen die bedelen zijn wel geholpen met een glimlach, een praatje. Oprechte aandacht, de vraag of ze iets uit de winkel nodig hebben en informatie over waar ze hulp kunnen krijgen", aldus Hagelaar.

Ook wordt in de campagne gezegd dat veel bedelende mensen een uitkering hebben. Hagelaar vindt dat zij nu weggezet worden als 'uitkeringstrekkers'. "Deze campagne lijkt de meest kwetsbare bewoners alleen maar verder in het verdomhoekje te stoppen, in plaats van hen echt te helpen."

'Onderscheid tussen bedelaar en bedelen'
In de raadsvergadering donderdagavond legde GroenLinks de bezwaren ook voor aan wethouder Julius Lindenbergh. Hij reageerde daarop dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de persoon die bedelt, en de actie van het bedelen zelf. "Natuurlijk moet je voor de persoon mededogen hebben, maar voor de actie van het bedelen moeten we dat als maatschappij juist niet hebben." Volgens de wethouder is het belangrijk dat mensen doorkrijgen dat ze bijvoorbeeld een verslaving in stand kunnen houden wanneer ze geld aan de bedelaars geven. De gemeente is in gesprek met verschillende instanties in de stad om de bedelaars beter te helpen. Wie hen een warm hart toedraagt kan dan ook beter geld aan die organisaties geven, aldus de wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel