Eerste Wiki-woonwijk officieel geopend

ALMERE • Wo 9 juni 2021 | 23:24 • Woensdag 9 juni 2021 | 23:24

Het eerste 'Wikihouse-wijkje' ter wereld is woensdagmiddag officieel geopend in Almere Buiten. Het bouwproject is één van vier Europese experimenten voor betaalbare lage-energiewoningen.

Een Wikihouse is een houten woning die als een bouwpakket in de fabriek wordt gemaakt. De onderdelen worden in puzzelstukjes op de bouwplaats geleverd en worden door de eigenaren zelf in elkaar gezet. Op deze manier vallen de totale bouwkosten lager uit dan wanneer het huis door een aannemer wordt gebouwd. Voor zaken zoals fundering, elektra en waterleidingen worden professionele bedrijven ingehuurd.

Eén van de bewoners van het nieuwe wijkje is Sebastiaan Vos. Sinds juli vorig jaar is hij aan het bouwen. Zijn woning is nog niet helemaal klaar. Vos: "Zoals je kan zien, aardig ver maar nog niet af. Het plafond moet er nog in. De keuken ben ik mee bezig, de badkamer moet ik nog maken en boven moet ik nog alles aftimmeren."

Vos zegt tot nu toe 1400 uur te hebben besteed aan het bouwen van zijn woning. Hij hoopt dat zijn huis eind juli bewoonbaar is. Daarna kan hij rustig verder gaan met klussen. Omdat hij zelf bezig is met zijn woning, schat hij in tienduizenden euro's te hebben bespaard aan de bouwkosten. Vos denkt dat zijn huis zo'n 250.000 euro gaat kosten. "Als jij deze woning laat bouwen, ben je 300.000, 340.000 euro kwijt."

Het 'Wikihouse-wijkje' in de Almeerse Stripheldenbuurt bestaat nu uit negen huizen. Eén daarvan is afgebouwd. De eigenaar woont er ook in. Er komen nog 18 huizen bij waardoor er uiteindelijk 27 woningen komen te staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel