Burgemeester: 'Almeerse campagne over bedelaars is nodig'
Burgemeester Franc Weerwind zegt dat de campagne waarmee Almeerders wordt gevraagd geen geld te geven aan bedelaars echt nodig is. Volgens de burgemeester veroorzaken bedelaars vooral in het stadshart overlast.
Vorige week zei GroenLinks tijdens de raadsvergadering dat de campagne 'alle nuance en menselijke maat mist'. Op posters die in de stad verspreid zijn, staat onder meer te lezen dat geld geven aan een bedelaar een verslaving in stand kan houden en dat veel bedelaars een uitkering hebben. Ook vinden sommige Almeerders de woorden van de campagne aanstootgevend. "Ik vind het eigenlijk bizar, misschien wel mensonterend", zegt een vrouw die in de stad op een bankje zit. "Ik vind het sneu voor die mensen, ik denk dat niemand zomaar gaat bedelen op straat. En ik weet ook dat het zeker niet allemaal verslaafden zijn."
'Geld geven niet nodig'
Weerwind zegt zich de kritiek aan te trekken. "Als er ooit een nieuwe campagne komt, hierop gericht, dan neem ik wel degelijk de feedback van GroenLinks hierin mee." Toch vindt hij het belangrijk mensen er op te wijzen dat geld geven aan bedelaars eigenlijk niet nodig is. "Dit was nodig om duidelijk te maken dat we voor dak- en thuislozen een warme maaltijd bieden, voorzieningen bieden en een inkomen. Niet iedereen maakt daar gebruik van. Maar we werken nauw samen met Kwintes en Leger des Heils om deze mensen een thuis te kunnen bieden."
Volgens burgemeester Weerwind wisselt het aantal bedelaars in Almere. "Maar er is een vaste kerngroep van acht tot tien mensen in onze stad." Toch zorgt deze vrij kleine groep ervoor dat winkelend publiek zich niet veilig voelt. "En op het moment dat je ze aanspreekt, want we accepteren het niet in het stadscentrum, dan draai je je om en zijn ze in no-time terug."
Overlast naar nul brengen
Vorig jaar zijn er volgens de burgemeester al grote stappen gezet in het aanpakken van zwervers op zogenoemde 'hotspots'. Maar de burgemeester neemt daar geen genoegen mee. "Je wil gewoon de overlast in het centrum door bedelaars reduceren en het liefst naar nul brengen."
De burgemeester heeft goede hoop dat mensen door de campagne geen geld meer geven aan bedelaars. "Als ze een goed doel willen steunen dan geven we op de site [van de campagne, red.] aan waar je geld kan geven, dat het goed terecht komt. En dat je het niet geeft om een alcohol- of drugsverslaving in stand te houden. Want dat beoogt niemand die geld geeft aan een ander."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
WereldReumaDag extra belangrijk voor Almeerse Nancy die op 43-jarige leeftijd reuma kreeg
ALMERE • Za 12 oktober • Zaterdag 12 oktoberVoor de Almeerse Nancy Kist (51) heeft zaterdag, WereldReumaDag, extra betekenis. Op 43-jarige leeftijd kreeg ze te horen dat ze reuma heeft. Totaal onverwacht. Op deze dag vragen zij en anderen aanda...
-
Urker tieners voor een dag in een andere wereld: "Meer dan alleen verkleden"
URK • Za 12 oktober • Zaterdag 12 oktoberIn hun kostuums lijken Gerrit Loosman en Hendrik Korf (15) uit Urk regelrecht uit een videogame te stappen. De jonge Urkers zijn 'cosplayers' en reisden zaterdagochtend af naar de conventie Comic Con...
-
Energiebeurs: waterstofauto, energiezuinig douchen en van het gas af
DRONTEN • Za 12 oktober • Zaterdag 12 oktoberNa het succes van vorig jaar is dit jaar voor de tweede keer het event 'Warmte & Energie' georganiseerd. De beurs is een initiatief van de gemeente Dronten om inwoners te informeren over nieuwe vo...