Burgemeester: 'Almeerse campagne over bedelaars is nodig'

ALMERE • Vr 11 juni 2021 | 6:10 • Vrijdag 11 juni 2021 | 6:10

Burgemeester Franc Weerwind zegt dat de campagne waarmee Almeerders wordt gevraagd geen geld te geven aan bedelaars echt nodig is. Volgens de burgemeester veroorzaken bedelaars vooral in het stadshart overlast.

Vorige week zei GroenLinks tijdens de raadsvergadering dat de campagne 'alle nuance en menselijke maat mist'. Op posters die in de stad verspreid zijn, staat onder meer te lezen dat geld geven aan een bedelaar een verslaving in stand kan houden en dat veel bedelaars een uitkering hebben. Ook vinden sommige Almeerders de woorden van de campagne aanstootgevend. "Ik vind het eigenlijk bizar, misschien wel mensonterend", zegt een vrouw die in de stad op een bankje zit. "Ik vind het sneu voor die mensen, ik denk dat niemand zomaar gaat bedelen op straat. En ik weet ook dat het zeker niet allemaal verslaafden zijn."

'Geld geven niet nodig'
Weerwind zegt zich de kritiek aan te trekken. "Als er ooit een nieuwe campagne komt, hierop gericht, dan neem ik wel degelijk de feedback van GroenLinks hierin mee." Toch vindt hij het belangrijk mensen er op te wijzen dat geld geven aan bedelaars eigenlijk niet nodig is. "Dit was nodig om duidelijk te maken dat we voor dak- en thuislozen een warme maaltijd bieden, voorzieningen bieden en een inkomen. Niet iedereen maakt daar gebruik van. Maar we werken nauw samen met Kwintes en Leger des Heils om deze mensen een thuis te kunnen bieden."

Volgens burgemeester Weerwind wisselt het aantal bedelaars in Almere. "Maar er is een vaste kerngroep van acht tot tien mensen in onze stad." Toch zorgt deze vrij kleine groep ervoor dat winkelend publiek zich niet veilig voelt. "En op het moment dat je ze aanspreekt, want we accepteren het niet in het stadscentrum, dan draai je je om en zijn ze in no-time terug."

Overlast naar nul brengen
Vorig jaar zijn er volgens de burgemeester al grote stappen gezet in het aanpakken van zwervers op zogenoemde 'hotspots'. Maar de burgemeester neemt daar geen genoegen mee. "Je wil gewoon de overlast in het centrum door bedelaars reduceren en het liefst naar nul brengen."

De burgemeester heeft goede hoop dat mensen door de campagne geen geld meer geven aan bedelaars. "Als ze een goed doel willen steunen dan geven we op de site [van de campagne, red.] aan waar je geld kan geven, dat het goed terecht komt. En dat je het niet geeft om een alcohol- of drugsverslaving in stand te houden. Want dat beoogt niemand die geld geeft aan een ander."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel