Hoeveelheid grofvuil in de straat binnen vijf jaar verdubbeld
De hoeveelheid grofvuil dat langs de Almeerse straten wordt gezet is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers van de gemeente Almere.
In 2015 werd nog drie miljoen kilo grofvuil langs de weg gezet, vorig jaar ging het om bijna acht miljoen kilo. Bijna de helft van deze spullen wordt niet aangemeld bij de gemeente.
Inwoners van de stad lijken zich steeds meer te ergeren aan de afvaldumpingen. Op Twitter delen geïrriteerde Almeerders al langere tijd foto's van gedumpte bankstellen, oud laminaat en kartonnen dozen in hun straat.
Cijfers onvoldoende betrouwbaar
Volgens een woordvoerder van de gemeente is het lastig om voor eerdere jaren een onderscheid te maken tussen grofvuil dat wordt neergezet om op te halen en niet aangemelde afvaldumpingen. Het totaal aantal kilo's van zowel dumpingen als grofvuilafspraken geven volgens de woordvoerder wel een beeld van de groei van het afvalaanbod in Almere.
"Er zijn verschillende redenen waarom het onderscheid niet altijd te maken is. Soms staat er afval waarvoor een afspraak is gemaakt en zetten anderen daar afval bij. Ook komt het voor dat een vuilniswagen die afspraken afgaat, tijdens die rit ook een dumping meepakt. Tot slot komt het ook voor dat een grofvuilwagen onze wagen voor dumpingen meehelpt, omdat een dumping te groot is."
'Dweilen met de kraan open'
Marjolijn Veenstra, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren, vindt de afvalcijfers schokkend. "Afval trekt afval aan. En op deze manier is het dweilen met de kraan open. Zolang die afvaldumpingen niet op orde zijn en worden aangepakt, zal er alleen maar meer afval bijkomen."
Veenstra denkt dat het college van burgemeester en wethouders er goed aan doet om te starten met een voorlichtingscampagne over afvaldumpingen. "Almeerders blijken voorlichting hard nodig te hebben. Dumpingen horen grofvuilmeldingen te worden. En dat zijn ze nu niet. Deze cijfers laten zien dat het zeker urgenter wordt dat er sneller gereageerd moet worden op afvaldumpingen vanuit de gemeente."
Worden er boetes uitgedeeld?
Er werden vorig jaar 218 boetes uitgedeeld voor het dumpen van afval in de stad. In 113 van die gevallen kon er een boete worden uitgeschreven nadat er persoonsgegevens tussen het afval werden gevonden.
De gemeente hoopt al jaren de hoeveelheid afval te laten dalen. Zonder succes, zo blijkt. Almeerders moeten door de enorme hoeveelheden grofvuil in de stad ruim drie weken wachten voordat hun oude spullen worden opgehaald. De gemeente haalt iedere dag afval op bij 160 adressen.
Later deze maand praat de gemeenteraad over het afvalprobleem in de stad.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vuilniszakken en vaten gedumpt langs ElburgerwegDRONTEN
DRONTEN • Dinsdag 13 september 2022Onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag een grote hoeveelheid afval gedumpt langs de Elburgerweg bij Dronten. Het gaat om tientallen vuilniszakken en acht rode vaten. Ook liggen er losse...
-
'Nieuw Almeers afvalsysteem slecht voor milieu'ALMERE
ALMERE • Maandag 27 december 2021Het machinaal scheiden van plastic, metaal, drankverpakkingen en restafval, is slechter voor het milieu dan het vooraf laten sorteren door de mensen in de stad. Dat zegt afvalverwerker HVC. Het bedrij...
-
Afvalkosten tijdens corona met half miljoen euro toegenomenALMERE
ALMERE • Maandag 20 september 2021De afvalkosten in Almere zijn in coronatijd met ruim 500.000 extra gestegen. Dat blijkt uit een berekening van het college van burgemeester en wethouders. Sinds het uitbreken van de coronacrisis werd...
recent nieuws
-
Ineke Bakker begonnen als waarnemend burgemeester van LelystadLELYSTAD
LELYSTAD •Ineke Bakker heeft haar eerste werkdag als burgemeester van Lelystad achter de rug. Ze neemt tijdelijk de taken van burgemeester Mieke Baltus over, die wordt behandeld tegen kanker. Bakker was tussen...
-
Almeerse hulporganisatie Dorcas: 'kleding, dekens en voedsel naar Turkije en Syrië'ALMERE
ALMERE •Hulporganisatie Dorcas uit Almere zamelt geld in voor slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Inwoners van het gebied werden maandagochtend in hun slaap overvallen door de bevingen...
-
Staatssecretaris start enquête Lelylijn met scholieren ROC Friese PoortEMMELOORD
EMMELOORD •Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de aftrap gegeven van een participatieproject over de Lelylijn. Met scholieren van ROC Friese Poort in Emmeloord sprak ze over...