'Nieuw Almeers afvalsysteem slecht voor milieu'

ALMERE • Ma 27 december 2021 | 6:17 • Maandag 27 december 2021 | 6:17

Het machinaal scheiden van plastic, metaal, drankverpakkingen en restafval, is slechter voor het milieu dan het vooraf laten sorteren door de mensen in de stad. Dat zegt afvalverwerker HVC. Het bedrijf zamelt al jarenlang het Almeerse afval in en verwerkt dat. Nu wordt dat afval nog door mensen thuis gescheiden, maar de gemeenteraad wil overstappen op een ander systeem.

In dat nieuwe systeem mogen inwoners hun plastic, metaal en drankkartons weer bij het restafval gooien. Dat restafval wordt dan achteraf gesorteerd in de fabriek. Dit systeem van achteraf scheiden wordt PMD+ genoemd. De gemeenteraad koos voor dit systeem, omdat het meer gemak zou opleveren voor de Almeerders. Ook denken raadsleden dat machines afval beter kunnen scheiden dan mensen. Maar dat laatste is zeker niet het geval, zegt HVC. Almeerders scheiden juist opvallend goed. "Het achteraf scheiden van huishoudelijk afval is niet goedkoper en bovendien slechter voor het milieu", zegt Hendrik van de Vijver, manager recycling en kunststof bij afvalverwerker HVC in Alkmaar.

'Het wordt één vieze drab'
Het grote probleem zit hem volgens Van de Vijver ook niet in het PMD-afval zelf maar in de mentaliteit van mensen die zal veranderen. "We merken dat mensen bij PMD+ ook ander afval minder goed gaan scheiden. Ze gooien dan bijvoorbeeld ook weer papier en kleding bij het restafval. Omdat mensen denken dat alles toch nog gescheiden wordt. Maar omdat alles bij elkaar wordt gegooid, krijg je één vieze drab waardoor dat papier en die kleding nergens meer voor te gebruiken zijn." Zo ontstaat door achteraf scheiden volgens Van de Vijver uiteindelijk meer restafval. "Dat zal worden verbrand en dat is slecht voor het milieu."

Hendrik van de Vijver bij de nascheidingsinstallatie

Almere is net als veel andere gemeenten aandeelhouder van het afvalbedrijf. De nascheidingsinstallatie wordt al gebruikt voor een aantal andere steden: "Soms is nascheiden echt handiger, bijvoorbeeld bij gemeenten met veel hoogbouw en weinig ruimte voor verschillende afvalstromen."

Wel ruimte voor het nascheiden Almeerse afval
Wethouder Jan Hoek heeft tijdens de gemeenteraadsvergaderingen meerdere keren gewaarschuwd dat er op dit moment ook geen ruimte is in de fabrieken om het Almeerse afval na te scheiden. HVC heeft een eigen nascheidingsinstallatie en zegt dat er ook ruimte is voor het Almeerse afval: "Technisch gezien is het dus geen probleem, maar voor het milieu uiteindelijk wel", besluit Van de Vijver.

En daar zit dan ook meteen het struikelblok. De gemeenteraadsleden hebben - toen ze de voorkeur uitspraken voor het PMD+-systeem - wel een slag om de arm gehouden. De scheidingsresultaten van de machines moeten minimaal gelijk zijn aan de scheidingsresultaten van de Almeerders zelf. "Opdat de overstap niet ten koste gaat van de klimaatdoelstellingen", schreef de gemeenteraad in een aangenomen motie. Nu afvalverwerker HVC hardop uitspreekt dat nascheiden slechter is voor het milieu, is het dus nog allesbehalve zeker dat de nieuwe manier van afval inzamelen ooit zal worden ingevoerd in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel