Afvalkosten tijdens corona met half miljoen euro toegenomen

ALMERE • Ma 20 september 2021 | 21:54 • Maandag 20 september 2021 | 21:54

De afvalkosten in Almere zijn in coronatijd met ruim 500.000 extra gestegen. Dat blijkt uit een berekening van het college van burgemeester en wethouders.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis werd er veel meer afval aangeboden. Doordat mensen thuiszaten, hadden ze tijd om hun zolders en schuren op te ruimen. Ook werd er op verschillende plekken in de stad veel afval op straat gedumpt, tot grote ergernis van een deel van de bewoners.

De gemeente moest extra maatregelen nemen om dumpingen tegen te gaan. Zo zijn onder meer vijf extra vuilniswagens ingezet om de stad schoon te houden. Ook zijn er extra kosten gemaakt door de controle op de naleving van de coronamaatregelen. Alles bij elkaar heeft dat de gemeentekas ruim 400.000 euro extra euro gekost.

Beveiliging op perrons kost anderhalf ton
Bij de drie recyclingperrons in Almere was het ook te druk. Verkeersregelaars werden ingezet om de drukte in goede banen te leiden. De gemeente zegt ook dat medewerkers op de perrons te maken hadden met agressie. Daardoor zijn beveiligers ingehuurd. Dat kost 150.000 euro extra.

Uit cijfers die Omroep Flevoland eind 2020 bij de gemeente Almere heeft opgevraagd, bleek dat de gemeente in de eerste acht maanden van de coronacrisis ruim 2,4 miljoen kilo gedumpt afval heeft opgehaald. De gemeente hoopt een deel van de extra kosten terug te krijgen van de rijksoverheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel