Almeerders dumpten 2,4 miljoen kilo afval tijdens coronacrisis

ALMERE • Vr 25 december 2020 | 8:47 • Vrijdag 25 december 2020 | 8:47

De gemeente Almere heeft sinds de start van de coronacrisis in maart 2.444 ton gedumpt afval opgehaald. Dat is ruim 2,4 miljoen kilo. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Flevoland opgevraagd heeft bij de gemeente. Het gaat daarbij om de maanden maart tot en met november. Van december zijn nog geen gegevens beschikbaar.

Het aangeboden grofvuil en de sterke toename van afvaldumpingen zorgden alleen al in de eerste maand na het uitbreken van de crisis voor ruim 40% meer afval in Almere. April en juni waren koplopers dit jaar, met respectievelijk 394 en 388 ton gedumpt afval in een maand. De gemeente zette in juni extra vuilniswagens in om het vele afval op te kunnen ruimen. Ook werden de openingstijden van de recyclingperrons in de stad verruimd.

In oktober werden de extra wagens weer van straat gehaald, omdat de hoeveelheid afval in de openbare ruimte volgens de gemeente sterk afgenomen was. Ook in de cijfers was dat terug te zien. In juli werd er nog 287 ton gedumpt, in augustus nam dat af tot 245 ton en in september werd er 161 ton gedumpt afval door de gemeente opgehaald.

Groenafval
Vooral in de eerste maanden van de crisis was ook een deel van de gedumpte rotzooi groenafval. Normaal gesproken plaatst de gemeente twee keer per jaar bladkorven in de stad, waarin mensen bijvoorbeeld hun snoeiafval kwijt kunnen. Dit jaar werden ze in het voorjaar echter niet geplaatst, maar dat weerhield inwoners er niet van om alsnog op de normale plekken hun groenafval achter te laten. Uiteindelijk heeft de gemeente daarom in juni alsnog de korven geplaatst, en die tot december laten staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel