De Beurs: kiezen voor historie of ruim 900 woningen?
Het stadsbestuur van Almere gaat kijken of gebouw De Beurs aangewezen kan worden als gemeentelijk monument. Erfgoedvereniging Heemschut Flevoland heeft daar om gevraagd, met als doel de sloop van het pand te voorkomen. De Beurs was het eerste kantoorgebouw van Almere Stad, maar staat inmiddels al jaren leeg.
Projectontwikkelaar Van der Valk Investments wil op de plek vier woontorens, een kantoor, winkelruimten en een parkeergarage bouwen. De aangevraagde vergunning gaat uit van sloop en nieuwbouw van De Beurs. Het is de bedoeling dat er 937 woningen worden gerealiseerd. 511 daarvan zijn sociale huurwoningen, 426 stuks worden in de vrije sector verhuurd.
Wat weegt zwaarder: woningbouw of historie?
Het college van B en W gaat nu de nieuwbouwplannen en het behoud van De Beurs tegen elkaar afwegen. Binnen twee maanden moet de Commissie Welstand en Erfgoed een advies geven over de aanvraag van Heemschut. Vervolgens heeft het college nog eens drie maanden om een besluit te nemen. Tot die tijd mag het gebouw in elk geval niet worden gesloopt.
Erfgoedvereniging Heemschut is van mening dat De Beurs behouden moet blijven omdat het uniek is voor de stad. Die architectuurstijl heet Brutalisme en wordt gekenmerkt door vaak grote blokachtige structuren van ruw onafgewerkt gewapend beton of metselwerk. Ook loopt er een petitie van een inwoonster waarin gepleit wordt de sloop tegen te gaan.
Dit ontwerp ziet de welstandscommissie niet zitten:
De afgelopen tijd is gekeken of de nieuwbouwplannen ook mogelijk zijn in combinatie met behoud van De Beurs. Het volledige pand intact houden is volgens Van der Valk Investments financieel niet haalbaar, zo zegt de gemeente. Zonder ingrijpende en kostbare maatregelen op het gebied van bijvoorbeeld ventilatie, geluid en de inval van daglicht voldoet het pand niet aan de huidige eisen voor een kantoorpand.
Vervolgens is onderzoek gedaan naar een plan waarbij weliswaar gesloopt wordt, maar 'de kenmerkende elementen' van De Beurs worden behouden. Dat biedt volgens het stadsbestuur het beste van twee werelden. "Het belang van het behoud van het gebouw De Beurs, alsmede de realisatie van 937 woningen in Almere Centrum." De commissie Welstand en Erfgoed heeft echter aangegeven niet in te stemmen met deze ontwerpen.
Monumentaal pand kan alsnog gesloopt worden
Als daadwerkelijk wordt besloten om het gebouw als monument aan te wijzen betekent dat overigens niet automatisch dat er ook niks aan mag veranderen.
Gedeeltelijke sloop behoort dan nog steeds tot de mogelijkheden, zo schrijft het college. "Almere heeft een 'light' beleid, waarbij uitgegaan wordt van zo min mogelijk beperkingen. Monumenten hoeven niet 'bevroren' te worden, zolang de betekenis en het verhaal van de plek niet verloren gaan."
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Sloop gebouw De Beurs begonnen
ALMERE • Maandag 20 december 2021De sloop van het gebouw De Beurs en omliggende panden aan de Wisselweg in Almere Stad is begonnen. De gebouwen maken plaats voor nieuwe kantoren en woningen. De Beurs was een van de eerste kantoorgebo...
-
Gebouw De Beurs leeft voort in kledinglijn
ALMERE • Maandag 01 november 2021Tassen, rompertjes en t-shirts met een van de markantste gebouwen van Almere erop: De Beurs. Het gebouw gaat tegen de vlakte en daar kwam een groep Almeerders tegen in verzet. Een laatste poging om he...
-
De Beurs wordt geen gemeentelijk monument
ALMERE • Donderdag 28 oktober 2021De Beurs in Almere wordt niet aangewezen als gemeentelijk monument. Dat heeft de gemeente Almere besloten. Erfgoedvereniging Heemschut Flevoland hoopte sloop van het gebouw te voorkomen door het pand...
recent nieuws
-
NK Biertappen: Het is de beleving en de juiste bolling van het schuim
URK •Een biertje tappen, da’s een makkie, zou je denken. Maar om het helemaal volgens de regels te doen, dat is andere koek. In restaurant het Achterhuis op Urk werden maandagavond de voorrondes van het NK...
-
Weekendje aan de kust leidt tot inzamelactie voor vluchtelingen
LELYSTAD •Eke Brouwer uit Lelystad is een inzamelactie begonnen om asielzoekers warm te kleden. Ze is op zoek naar winterkleding in alle soorten en maten. Die winterkleding gaat ze het komende weekeinde uitdele...
-
'Stadslandbouw Oosterwold staat in de kinderschoenen en er moet nog veel gebeuren'
ALMERE •De stadslandbouw van Almere Oosterwold in de huidige vorm is geen groot succes. Dat stelt Sander Berkhout, projectmanager team Oosterwold bij de gemeente Almere. De doelstelling om 50 procent van het...