Bezorgde inwoner start petitie voor behoud De Beurs: 'Het is een stuk geschiedenis'

ALMERE • Vr 7 mei 2021 | 12:57 • Vrijdag 7 mei 2021 | 12:57

Brigitte Hielkema uit Almere is een petitie gestart om de dreigende sloop van gebouw De Beurs in Stad te voorkomen. "Je haalt een stuk collectief geheugen en geschiedenis weg", vindt de initiatiefneemster.

Er liggen plannen om het beursgebouw te slopen. Het zou dan herbouwd worden met een eigentijds deel van glas. Doodzonde, volgens Hielkema. "Het is een van de oudste gebouwen in Almere Stad in een unieke architectuurstijl waar we niet veel van hebben in onze stad."

Brutalisme
Die architectuurstijl heet Brutalisme en wordt gekenmerkt door vaak grote blokachtige structuren van ruw onafgewerkt gewapend beton of metselwerk. Een stijl die niet iedereen kan bekoren. Dat snapt ook Hielkema: "Ongetwijfeld zou 90 procent van de Almeerders als je het ze vraagt zeggen: wat lelijk, gooi maar plat. Maar dan wis je wel geschiedenis en dat hebben we nog niet zo veel in Almere."

Woningen
De initiatiefneemster van de petitie hoopt dat het markante gebouw hergebruikt kan worden voor woonruimte. "We hebben natuurlijk woningnood, dus dat kan heel mooi samengaan."

Eerder trokken de Erfgoedvereniging Heemschut en de Commissie Welstand en Erfgoed Almere al aan de bel. Ook zij vinden dat het pand behouden moet blijven.

De petitie van Brigitte Hielkema is te vinden op petities.nl.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel