'Maaien waterplanten helpt niet meer, grote herinrichting randmeren nodig'

ZEEWOLDE • Wo 16 juni 2021 | 22:48 • Woensdag 16 juni 2021 | 22:48

De randmeren rond Flevoland hebben een grote herinrichting nodig. Dit omdat ze dichtgroeien met waterplanten en maaien niet meer voldoende helpt. Dat zegt voorzitter Egge Jan de Jonge van Gastvrije Randmeren. Daarin zijn zestien gemeenten en vier provincies vertegenwoordigd die grenzen aan de randmeren. Samen stuurden ze een brief aan de Tweede Kamer.

De organisatie Gastvrije Randmeren vraagt 120 miljoen euro van het Rijk om de problemen snel en goed op te lossen.

"We dachten dat we het met maaien onder controle konden houden. Maar dat maaien is de korte termijn en dat is niet de oplossing. Zeker omdat er in het verleden al een project is geweest dat niet de situatie heeft opgeleverd die we eigenlijk willen." Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat de waterkwaliteit in gevaar is. Volgens de Jonge kan alleen een stabiele situatie door herinrichting worden bereikt.

Vaargeul verbreden en natte vooroevers maken
Met het gevraagde geld kunnen veel maatregelen genomen worden. "We hopen dan de vaargeulen te kunnen verbreden, want we willen een breder bevaarbaar gebied, van 150 meter. Maar we denken ook aan meer natte vooroevers. Dat is een hele grote herinrichting van dit gebied, waar keihard geld voor nodig is."

Hoe het geld verdeeld wordt, mocht het er komen, is nog niet duidelijk. Een deel is bedoeld om veel meer en grootschaliger te maaien en om de algengroei te bestrijden. Dat zal tussen de 50 en 70 miljoen euro kosten. Een ander deel is voor het uitdiepen van de vaargeulen, dat gaat zo'n 67 miljoen euro kosten.

"Je krijgt ook gevaarlijke situaties als het gaat om verdrinkingen"

— Egge Jan de Jonge,Gastvrije Randmeren

Veel van de voorgestelde maatregelen komen voort uit een onderzoek dat is gedaan door professor Verdonschot van de Wageningen Universiteit. De Jonge zegt daarover: "Hij heeft daarin ook aangegeven dat deze meren die we hier hebben liggen op een niet natuurlijke manier zijn ontstaan. We hebben er in één keer hard land voor gelegd. Daardoor hebben we hele stukken ondiep water en dan ineens een diepe vaargeul. Dat is voor natuur en recreatie ongunstig."

Op dit moment ontstaan er volgens De Jonge al lastige of gevaarlijke situaties door de waterplanten. "Voor de reddingsboot hier die de brandweer Zeewolde gebruikt, betekent het dat ze heel langzaam uit moeten varen. Maar dat wil je natuurlijk niet in het geval van een calamiteit."

Daarnaast zijn de planten ook gevaarlijk voor zwemmers. "Als je als zwemmer erin verstrikt raakt, wanneer het dicht op elkaar zit, is het heel moeilijk om eruit te komen. Dus je krijgt ook gevaarlijke situaties als het gaat om verdrinkingen." Als er niks structureels zou gebeuren dan groeien volgens De Jonge verschillende havens en meren dicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel