'Toename waterplanten brengt meer watersporters in problemen'

FLEVOLAND • Do 14 juli 2022 | 7:42 • Donderdag 14 juli 2022 | 7:42

Waterplanten zorgen rondom Flevoland steeds vaker voor problemen. Dat merkt Vaarzeker, een soort wegenwacht voor op het water. De schroeven en kielen van boten kunnen vast komen te zitten in het wier. "Wij helpen nu dagelijks mensen die daar last van hebben", vertelt Jefta Langeveld van Vaarzeker. "Wij slepen ze naar de haven, en daar moet er een duiker of een hijskraan aan te pas komen om het op te lossen."

Langeveld merkt dat hij steeds vaker mensen uit het wier moet redden. "Ik denk dat het nu bijna vijftig procent meer is dan vijf jaar terug." De waterplanten groeien namelijk steeds sneller. "Ik heb begrepen dat de waterkwaliteit verbetert, waardoor het water helderder wordt. Dat betekent dat er meer zonlicht op de bodem komt, waardoor die planten beter kunnen groeien."

Wiermaaien
Om de overlast tegen te beperken, worden wiermaaiers ingezet. Met speciale boten maaien zij het wier weg van de bodem. Wouter Hager is normaal palingvisser, maar maait nu wier op het Markermeer. "Wij werken met een omgebouwde landbouwmachine. Die snijdt het wier af, en met twee zakken aan weerszijden vangen we het op."

"Er staat nu heel veel", vervolgt Hager. "Als je ziet wat we vandaag allemaal naar boven hebben gehaald, denk ik wel dat het zin heeft." Maar Jefta Langeveld is minder optimistisch: "Er valt nauwelijks tegenop te maaien. Hier in de regio zit het gewoon op vreselijk veel plekken", zegt hij. "Er is weinig aan te doen. De meeste boten krijgen er uiteindelijk mee te maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel