GGD opent grote corona-testlocatie

ALMERE • Ma 21 juni 2021 | 6:29 • Maandag 21 juni 2021 | 6:29

De GGD opent maandag een nieuwe corona-testlocatie op bedrijventerrein Sallandsekant in Almere. Die testlocatie is een stuk groter dan de huidige naast het politiebureau in Almere Stad. Op de nieuwe locatie worden ook op proef blaastesten gehouden, een andere manier om te controleren op corona.

"Het lijkt wat tegenstrijdig. Dat wij een nieuwe testlocatie openen, terwijl de besmettingscijfers zakken. Maar dat is het niet", vertelt GGD-arts Charlie van der Weijden. "De overheid heeft ons gevraagd testen te blijven aanbieden. En we kunnen niet in de toekomst kijken wat er nodig is".

De teststraat bij het politiebureau wordt afgebroken. Het nieuwe onderkomen is steviger en veel ruimer van opzet dan de oude. En bezoekers kunnen lopend naar binnen. "Veel van onze testlocaties in de provincie zijn een drive-thru. Mensen rijden dan met de auto door de teststraat. Deze nieuwe locatie heeft klimaatbeheersing en dan is dat eigenlijk niet goed meer mogelijk", vertelt Van der Weijden.

De goede isolatie en airconditioning zijn prettig voor de medewerkers en voor mensen die zich laten testen. "Daarnaast is het straks de bedoeling dat er blaastesten gedaan worden. Die kunnen we alleen afnemen in een ruimte met klimaatbeheersing."

Blaastesten
Over de blaastesten kan en mag de GDD nog niet veel vertellen. "Er is nog veel onduidelijk, zo weten we ook nog niet vanaf wanneer we deze vorm van testen mogen inzetten. Wel weten we dat blaastesten erg snel duidelijkheid kunnen geven en vaak als plezieriger worden ervaren dan de klassieke PCR-testen."

Van der Weijden is erg blij met de nieuwe locatie. "Ik begrijp dat sommige mensen denken dat we als GGD bang zijn voor een nieuwe grote uitbraak, omdat we nu zo'n mooie testfaciliteit hebben gebouwd, maar dat zijn we niet. We hebben hem neergezet, zodat we ons werk beter kunnen doen. Ook is deze beter gebouwd, omdat in de toekomst wellicht kleinere testlocaties sluiten en we dan liever één goede plek houden. Maar het liefst zou ik deze locatie natuurlijk volgende maand alweer opdoeken", besluit Van der Weijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel