Kabelbaan op 'groene' Floriade draait op dieselgenerator

ALMERE • Ma 21 juni 2021 | 11:51 • Maandag 21 juni 2021 | 11:51

De kabelbaan op het Floriadeterrein in Almere draait tot nu toe op een diesel aggregaat. Dat terwijl het evenement gaat over 'groene oplossingen' die steden duurzamer moeten maken.

Op de vraag waarom de baan geen gebruik maakt van het vaste elektriciteitsnet gaat de Floriade BV niet in. Wel zegt een woordvoerder dat het de bedoeling is om dit binnenkort alsnog te doen.

Testritten
In afwachting van een rechtszaak mag de baan voorlopig nog niet open voor publiek, maar hij is de afgelopen maanden al wel uitgebreid getest. De elektrische baan wordt daarbij dus draaiende gehouden door een diesel aggregaat dat stroom opwekt.

Hoewel de Floriade BV het niet wil bevestigen, zou het aanleggen van de juiste nutsvoorzieningen bij de eindstations één van de zaken zijn waarvoor recent extra geld is gevraagd aan de gemeente. Begin april werd duidelijk dat er miljoenen meer nodig zijn voor de 'tijdelijke inrichting van het Expo-terrein.'

Floriade: 'Milieuvriendelijker dan bus of tram'
Op de vraag of het inzetten van een dieselgenerator niet botst met het thema van een groene wereldtuinbouwtentoonstelling komt eveneens geen direct antwoord van de Floriade.

"De kabelbaan produceert in een vergelijking met een tram of bus veel minder CO2", is de reactie van de woordvoerder. "Dit sluit goed aan bij onze wereldtuinbouwtentoonstelling met het thema Growing Green Cities. Het is een unieke kans om de duurzame potentie van stedelijke kabelbanen te tonen."

Dieselbussen
Eerder kwam van de Partij voor de Dieren al kritiek op het gebruik van dieselbussen om bezoekers van de parkeerplaats naar het Expo-terrein te vervoeren. De partij wilde dat dit met elektrische of waterstofbussen zou gebeuren, maar kreeg voor een motie die daartoe opriep geen meerderheid achter zich in de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel