'De Trekvogel moet gemeentelijk monument worden'

ALMERE • Ma 21 juni 2021 | 14:51 • Maandag 21 juni 2021 | 14:51

Erfgoedvereniging Heemschut wil dat gebouw De Trekvogel in Almere een gemeentelijk monument wordt. Het Flevo-Landschap, de eigenaar van het pand, wil het slopen. Heemschut is daar tegen omdat het gaat om een van de oudste gebouwen van Zuidelijk Flevoland.

Flevo-Landschap heeft De Trekvogel niet of nauwelijks onderhouden, zegt Heemschut. Dat zou zijn gebeurd om de gemeente voor een voldongen feit te stellen. "Deze handelwijze maakt erg wantrouwig", staat in het verzoek van Heemschut aan de gemeente.

Heemschut wil dat het gebouw behouden blijft vanwege de cultuurhistorische waarde en omdat het bijzondere beleving geeft aan het gebied rond gemaal De Blocq van Kuffeler. "Het is het enige monument uit de pioniersfase dat nog resteert in Almere", aldus de vereniging. "Met sloop van De Trekvogel wordt het algemeen belang niet gediend en er verdwijnt veel meer dan een gebouw."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel