Vakantietips van de brandweer: 'Check drukregelaar en gasslangetjes'

FLEVOLAND • Ma 21 juni 2021 | 15:45 • Maandag 21 juni 2021 | 15:45

Zorg dat je voor je op vakantie gaat de gasinstallatie van je camper, caravan of boot goed controleert. Dat is een van de adviezen van de Brandweer Flevoland.

De brandweer heeft in de kazernes en bibliotheken een folder liggen met daarin zowel tips voor je verlaten huis als voor de camping. Het belangrijkste voor eigenaren van een caravan is dat je goed controleert of de drukregelaar van je gasstel nog in orde is. Die moet uiterlijk na vijf jaar vervangen worden. Ook de gasslang moet je tijdig vervangen. Uiterlijk na twee jaar, maar als je haarscheurtjes ziet dan is het wijs om dat eerder te doen. Geertjan Veenstra van de brandweer Flevoland: "Het kost allemaal een paar euro, maar voorkomt een hoop problemen."

Tips voor thuisblijvers
Zeker nu mensen wellicht een tijd niet op vakantie zijn geweest is het verstandig om goed te controleren of alles nog goed in orde is. De brandweer heeft niet alleen tips voor kampeerders, ook mensen die naar een huisje of hotel reizen kunnen zich een hoop problemen besparen zegt Geertjan Veenstra. Door bijvoorbeeld niet je adres en telefoonnummer op je koffer te zetten als dat niet nodig is. "Mensen kunnen dan een foto maken en je vaste nummer bellen, als je dan niet opneemt dan weten inbrekers dat je niet thuis bent."

Daarmee komen we meteen bij de tips voor het huis. "Zorg dat het huis er bewoond uit blijft zien. Vraag een buurvrouw om de planten af en toe om te wisselen, doe de zonneschermen af en toe open en dicht en haal de post weg." Daarnaast adviseert de brandweer om een lichtschakelaar met timer aan te zetten. Stekkers van alle apparaten eruit trekken is niet nodig. "Stekkers zijn over het algemeen vrij veilig."

Huis onder water
De brandweer maakt niet vaak mee dat ze hoeft uit te rukken voor een verlaten huis in vakantietijd. "We maken wel eens mee dat er wordt ingebroken uit baldadigheid en dat de kranen worden opengezet. Dat is heel vervelend, dus sluit je ramen goed af zodat mensen moeilijk naar binnen kunnen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel