Joost Meijs van Coloriet: 'Denk aan je oude dag'

FLEVOLAND • Za 27 april 2024 | 14:05 • Zaterdag 27 april 2024 | 14:05

Het moet anders met de ouderenzorg. Dit omdat er te weinig personeel is in de zorg. Dat 'anders' is volgens voorzitter Joost Meijs van de raad van bestuur van zorginstelling Coloriet vooral door met anderen in gesprek te gaan: "Als het goed is, bereid je je daar individueel op voor. Maar we zien ook dat dat nog weinig gebeurt op dit moment."

Meijs doelt hiermee op een publicatie van branchevereniging Actiz die deze week meldde dat acht van de tien Nederlanders zich niet voorbereidt op hun oude dag. Meijs: "Ga voor jezelf na, hoe wil jij het straks organiseren? Ga daarover in gesprek met familie, vrienden en kennissen. Hoe wil je oud worden? Hoe wil je wonen?"

Meijs over kinderen en kleinkinderen: "Je ziet veel mantelzorg gelukkig. Maar uiteindelijk zal dat niet voldoende zijn. Het idee is dat we meer naar zorgzame gemeenschappen gaan, in de wijk en in de buurt, waarin we dingen voor elkaar kunnen doen, zodat we zorg zo lang mogelijk uit kunnen stellen. Ik denk dat de samenleving hiervan ook een stukje mooier wordt."

Voor een organisatie als Coloriet (wijkzorg, verpleeghuizen) is dat ook een omschakeling, zegt de bestuursvoorzitter: "Voor ons is het ook nieuw en reuze spannend. Wij zijn gewend om de zorg voor mensen over te nemen, maar het wordt zo veel meer zorgen mét en sámen."

Familie
In de Coloriet-verpleeghuizen wordt familie vanaf dag één betrokken bij de zorg van vader of moeder. "Ik snap dat mantelzorgers die hun vader of moeder bekaf naar het tehuis hebben gebracht, denken, poeh poeh, mijn vader of moeder woont nu veilig. Daar heb ik alle begrip voor, maar kijk dan wel hoe snel en wanneer je als mantelzorger weer kunt aanhaken om toch weer je rol te kunnen vervullen in die zorg." Meijs stelt dat Coloriet simpelweg de medewerkers niet heeft om de dubbele vergrijzing op te vangen.

Terugkomend op zijn motto "denk aan je oude dag" zegt Meijs: "Eigenlijk moeten vijftigers daarover al gaan nadenken. We zijn als samenleving nog niet doordrongen van het feit dat we tegen de grenzen van de ouderenzorg aanlopen. Dat klinkt negatief. Probeer het positief te benaderen. Het is belangrijk maar ook leuk om hierover na te denken."

Coloriet heeft in haar verzorgingsgebied Lelystad, Dronten en Zeewolde niet alleen te maken met de vergrijzing die je elders in het land ook ziet. Omdat veel pioniers van ongeveer dezelfde leeftijd destijds met duizenden tegelijk naar het nieuwe land kwamen, spreekt Coloriet van een dubbele vergrijzing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel