Rechtszaak tegen slacht konikpaarden

FLEVOLAND • Di 22 juni 2021 | 8:43 • Dinsdag 22 juni 2021 | 8:43

Natuurorganisatie Stamina probeert woensdagmiddag met een rechtszaak de slacht van 200 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen te voorkomen. De dieren zijn eind mei zelf de vangweide ingelopen. De provincie heeft toen besloten dat ze naar de slacht gaan, omdat er nog steeds te veel konikpaarden in het natuurgebied lopen.

Staatsbosbeheer wacht met het chippen en afvoeren van de paarden tot de bestuursrechter een uitspraak doet, zegt een woordvoerder. In de Oostvaardersplassen is ruimte voor ongeveer 300 paarden. Vorig najaar zijn volgens Staatsbosbeheer 155 paarden naar de slachterij afgevoerd. Dierenbeschermers probeerden dat toen ook via de rechter tegen te houden, maar ze kregen geen gelijk.

Vangweide
Stamina vindt nu dat de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer de regels omzeilen door de vangweide te gebruiken. "Nu de dieren de vangweide zijn ingelopen en de hekken zijn gesloten, zijn zij hun wildstatus kwijt", zegt een bestuurslid van dierenbelangenorganisatie Stamina. "Daarmee zijn het nu dieren van Staatsbosbeheer geworden en een houder van dieren is gerechtigd deze naar de slacht te brengen." Ze noemt het 'pure wetsontduiking.'

Het vangen van paarden in het kader van populatiebeheer mag pas na 1 augustus, stellen de dierenbeschermers. Door de vangweide 'proberen ze even snel een groot aantal dieren buiten de wettelijke kaders om naar de slacht te brengen'.

Stamina heeft bezwaar aangetekend tegen de opdracht van Flevoland aan Staatsbosbeheer om het aantal konikpaarden in te perken. De spoedeisende procedure bij de rechtbank is bedoeld om de bestuursrechter om een voorlopige voorziening te vragen, een tijdelijke beslissing om het vangen en afvoeren van de paarden zes weken stil te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel