'Emmeloorders hadden transportlijn voor drugs naar Engeland'

EMMELOORD • Di 22 juni 2021 | 20:27 • Dinsdag 22 juni 2021 | 20:27

De officier van justitie heeft dinsdag celstraffen van tien en dertien jaar geëist tegen twee Emmeloorders van 29 en 41 jaar oud. De zwagers zouden betrokken zijn geweest bij grootscheepse drugshandel. Ze zouden zelfs een eigen transportlijn naar Engeland hebben gehad. De jongste zou ook 'een drugsvijand' hebben neergeschoten op 22 december vorig jaar.

De politie had het duo volgens de officier al een tijdje in het vizier. Er was alleen nog onvoldoende bewijs om de verdachten aan te houden. Dat veranderde op 22 december, toen een man op klaarlichte dag werd neergeschoten in de kinderrijke en normaal gesproken zo rustige Bunschotenlaan in De Zuidert.

Het slachtoffer meldde zich kort daarna bij het Anthonius Ziekenhuis. Niet veel later werd de 29-jarige verdachte die dinsdag moest voorkomen, opgepakt en kwam de hele zaak aan het rollen. Volgens de verdachte bedreigden het slachtoffer van de schietpartij en een kameraad zijn zwager, schoonzus en hun kinderen toen hij voor hun deur verscheen. Dat was al eens eerder gebeurd, maar hij wil niet zeggen wat precies de aanleiding was voor de bedreigingen.

Veertien kilo coke gestolen
De Emmeloorder haastte zich na een belletje van zijn schoonzus naar de woning, haalde onderweg een vuurwapen op bij een vriend en probeerde de mannen weg te leiden van de woning. Toen de situatie heel dreigend werd, trok hij zijn pistool en schoot een van de mannen in zijn been. De officier van justitie gelooft daar niks van. Hij stelt dat met deze schietpartij een conflict uit de onderwereld naar de bovenwereld kwam. Het duo uit Emmeloord zou veertien kilo coke van het slachtoffer hebben gestolen. Toen die verhaal kwam halen bij de woning van de 41-jarige verdachte, ging het mis.

Actief op EnchroChat
De aanklager baseert zijn verhaal op de EnchroChat-berichten van de heren, waar de politie na een hack in 2020 opeens in kon meelezen. EnchroChat was een gecodeerd communicatienetwerk, dat vooral werd gebruikt door leden van de georganiseerde misdaad. Volgens de officier was het duo daar behoorlijk actief op met een paar accounts. Ze verhandelden hier waarschijnlijk grote partijen drugs van over de hele wereld. En hadden blijkbaar een transportlijn naar Engeland.

De mannen wilden op de zitting niet bevestigen dat de bewuste accounts daadwerkelijk van hen waren. Maar de officier is zeker van zijn zaak. Hij stelt dat ze hun eigen identiteit af en toe zelf prijsgaven in berichten, door bijvoorbeeld te zeggen dat ze zwagers zijn en ook het babydochtertje van de 41-jarige Emmeloorder werd genoemd.

Transport bewezen
Toch vond hij 'slechts' het transport van 34 kilo drugs vorig jaar naar Engeland bewezen. En daarvoor zou de oudste Emmeloorder tien jaar de cel in moeten. Zijn zwager zou voor deze handel en de schietpartij dertien jaar moeten brommen. De mannen ontkennen beiden betrokken te zijn geweest bij de drugshandel. Tijdens de rechtszitting beriepen zij zich over die zaak grotendeels op hun zwijgrecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel