Rechter: Staatsbosbeheer mag konikpaarden vangen voor de slacht

FLEVOLAND • Wo 23 juni 2021 | 18:02 • Woensdag 23 juni 2021 | 18:02

Staatsbosbeheer doet niets fout bij het vangen van konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat was woensdagmiddag het oordeel van de voorzieningenrechter. Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) stelt dat Staatsbosbeheer de konikpaarden niet mag vangen, omdat het om een beschermde soort zou gaan. Maar volgens de rechter gebeurt er niets onrechtmatigs.

Zo'n 200 konikpaarden zijn gevangen in een zogenoemde 'vangweide': een gebied van 55 hectare waar de paarden zelf in lopen. Vervolgens wordt dat gebied door Staatsbosbeheer afgesloten. Het is de bedoeling dat 200 paarden volgende week gechipt en afgevoerd worden voor de slacht.

Volgens Stamina vallen de konikpaarden onder de Wet natuurbescherming en mogen ze niet gevangen en gedood worden. Maar de rechter oordeelt dat Staatsbosbeheer niets fout heeft gedaan, omdat de konikpaarden niet horen bij de wilde dieren die door de wet beschermd zijn.

De voorzieningenrechter werd ook gevraagd om een oordeel over het afschieten van heckrunderen in de Oostvaardersplassen, vanaf 1 augustus. Daarover volgt over twee weken een uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel