Unieke loods uit waterloopkundig laboratorium teruggevonden

MARKNESSE • Ma 28 juni 2021 | 7:33 • Maandag 28 juni 2021 | 7:33

Een mobiele loods van het voormalig waterloopkundig laboratorium in Marknesse is ontdekt in De Meern, bij Utrecht. Het gaat volgens Boei, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van cultureel erfgoed, om een loods met historische waarde.

De loods uit Marknesse staat op het punt gesloopt te worden omdat hij plaats moet maken voor een splinternieuw bedrijventerrein. Jeroen Ketting van Boei vindt het de moeite waard om te proberen de loods weer naar Marknesse te krijgen.

"In de loodsen van het waterloopkundig laboratorium zijn toen unieke onderzoeken gedaan. Denk maar aan de Deltawerken of aan de haven van Rotterdam en Bangkok bijvoorbeeld. Al die verhalen maken onderdeel uit van onze geschiedenis en een stukje van die loods past daar volgens mij prima bij", vindt Ketting.

Deel van loods is in Suriname
Eigenaar van de loods Kees Klop tikte het bouwwerk eind vorig eeuw op de kop. Hij mocht toen geen permanente loods bouwen omdat er nieuwe woningen zouden komen. Deze demontabele loods was de perfecte oplossing. "Ja en dat hij er nu nog steeds staat, is wel bijzonder. Die woningen zijn er nooit gekomen. De laatste jaren wordt hij gebruikt voor de opslag van materiaal uit oude matrassen en zo. Een ander deel van de loods heb ik verkocht naar Suriname. Daar konden ze er een houten kerk mee overkappen. Die was lek geraakt. Maar de loods hier heeft echt zijn beste tijd gehad en wij mogen hier nu een permanente loods bouwen. Dus gaan we deze slopen."

'Loods kan terug naar Marknesse'
Volgens Boei zou de vervallen loods in het huidige Waterloopbos weer kunnen worden opgebouwd. "Je kunt je zo voorstellen dat er dan bijvoorbeeld kinderen allerlei waterbanen kunnen bouwen en onderzoeken. Dat zou toch fantastisch zijn. Ik vind dat we daar met elkaar de schouders onder moeten zetten om het voor elkaar te krijgen," zegt een enthousiaste Jeroen Ketting van Boei.

Natuurmonumenten laat weten samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed te gaan onderzoeken of een deel van de loods inderdaad bewaard kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel