Onderzoek: Lerarentekort in basisonderwijs blijft onverminderd groot

ALMERE • Ma 28 juni 2021 | 12:37 • Maandag 28 juni 2021 | 12:37

Het lerarentekort in het basisonderwijs in Almere blijft onverminderd groot: 14,6 procent van alle banen staan nog open. Dat blijkt uit recent onderzoek van het ministerie van Onderwijs onder vijf grote gemeenten. Alleen in Den Haag is het tekort aan leraren nog 0,3 procent groter dan in Almere.

Vooral in Almere Poort is het tekort nijpend. Van al het beschikbare werk is daar 28 procent niet ingevuld. In andere stadsdelen is de nood ongeveer de helft kleiner. De Almeerse Scholen Groep (ASG) heeft 40 basisscholen onder zich en herkent de problemen. "Zo'n twee, drie weken geleden stonden er in heel Almere 134 vacatures open", aldus woordvoerder Grada Huis van ASG. "We hebben ook met de Almeerse schoolbesturen een noodplan geschreven, maar dit los je niet in één jaar op."

Ook in andere steden zijn de problemen groot. Den Haag heeft met 14,9 procent het grootste tekort, gevolgd door Almere (14,6), Rotterdam (12,7), Amsterdam (12,5) en Utrecht (5,5). De onderwijswethouders van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zeggen in het Algemeen Dagblad dat een schoolsluiting dreigt. In een reactie laat de Almeerse wethouder Roelie Bosch weten dat het lerarentekort inderdaad groot is, maar dat van schoolsluitingen in Almere geen sprake is.

Van schoolsluiting is bij ASG geen sprake van, vertelt Grada Huis. "We kijken bijvoorbeeld naar unitonderwijs om dit gedeeltelijk op te vangen. Een gediplomeerde onderwijzer geeft dan les aan een grote klas en een onderwijsassistent is er dan voor de begeleiding van kleine groepen." Maar Huis erkent dat dat geen structurele oplossing is. "Er is te weinig aanwas van nieuwe leraren terwijl een grote groep onderwijzers ook binnenkort met pensioen gaat", aldus de woordvoerder van ASG. "We hebben in Almere een regiegroep met alle schoolbesturen en de gemeente bij elkaar en de uitvoering van het noodplan verloopt voorspoedig, maar daarmee kan je niet ineens het probleem voor 100 procent oplossen."

Huis zegt dat de leraren worstelen met het tekort. "Er zijn een hoop leraren die tot het gaatje willen gaan en veel meer werken dan dat ze soms zouden willen. Maar die zien de problemen ook en werken dan toch maar door", vertelt Huis. "Het is maar goed dat iedereen binnenkort met vakantie kan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel