Politieke onvrede in Almere over nachtvergadering

ALMERE • Wo 7 juli 2021 | 15:51 • Woensdag 7 juli 2021 | 15:51

Een rustige laatste werkdag gaan de raadsleden in Almere niet tegemoet. Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces staan ruim 50 punten op de planning waar een besluit over genomen moet worden. Kleine fracties maken zich zorgen en vragen zich af of dit leidt tot minder goede besluitvorming en nachtwerk.

Willem Boutkan is als voorzitter van het presidium verantwoordelijk voor de planning van de vergadering. Volgens hem is de volle agenda een terugkerend probleem, maar is het aantal punten dit jaar extreem hoog. "Het is een gevolg van twee raadsvoorstellen waar al eerder over gestemd had moeten worden. Omdat de raad hierbij veel verandering wil, zijn er veel moties waarover gestemd moet worden. Daarnaast worden stukken niet tijdig aangeleverd."

'Nadeel van kleine fractie'
De volle agenda werd aangestipt door Johan de Leeuw van de eenmansfractie AP/OPA. Bij de lokale krant Almere Deze Week deed hij zijn beklag over het grote aantal besluiten dat genomen moet worden.

Ook de eenmansfracties van NIDA en Respect! Almere zijn niet blij met het aantal besluiten. "Het is wel onhandig om dit allemaal op één avond te doen. De vraag is of alles behandeld kan worden en zo ja of je goede besluitvorming krijgt", aldus René Eekhuis van Respect! Almere. Hassan Buyatui van NIDA: "Dit is het nadeel van een kleine fractie."

Coalitiepartners D66 en VVD geven aan dat de situatie onwenselijk is, maar dat zij zich wel goed konden voorbereiden op de Politieke Markt van komende donderdag. Martine van Bemmel van D66: "Er staat gewoon ontzettend veel op de agenda, maar als je kijkt naar de werkvoorraad is er al best wel wat over het reces heen getild."

Colette Holter van de VVD: "Het wordt even hard werken, maar ik denk dat het wel moet lukken. Ik ben geen voorstander om dingen over het reces heen te tillen. Wij zijn als fractie gewoon goed voorbereid en hebben alles kunnen bespreken. Het zal wel een lange zit worden."

Zoete koek
Volgens Groenlinks-voorman Jaap Steenkamer is de volle agenda onder meer de schuld van "spoeddebatten over non-nieuws over de Floriade. Het wordt nachtwerk. Politiek is een passie, maar dit is wel erg vervelend want ik en anderen moeten ook gewoon weer naar onze reguliere banen op vrijdag."

Een schadelijke constatering zegt Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. "Dat proberen ze iedere keer zo te spinnen. Ze moeten zichzelf eens in de spiegel bekijken, want ze doen hun werk als volksvertegenwoordiger niet. GroenLinks neemt alles voor zoete koek aan en maken vervolgens raadsleden die wel hun werk doen verwijten. Ik neem daar flink afstand van en vind het een wanvergelijking. Als het college niet zo’n puinhoop had gemaakt van de Floriade hadden we de spoeddebatten niet hoeven voeren."

Prioriteitenlijst
Presidium-voorzitter Boutkan laat weten de frustraties van de fractievoorzitters te herkennen. Hij kijkt er zelf ook niet naar uit om na de zomervakantie weer met een opeenstapeling aan werk te beginnen. "Ik heb al vroegtijdig aangegeven dat er een prioriteitenlijst moet komen. Er moet een deadline komen voor besluiten. Ook moet er veel effectiever vergaderd worden en stukken tijdig worden aangeleverd. Alleen dan kan de raad weloverwogen besluiten nemen.”

Over donderdagavond maakt Boutkan zich geen zorgen. "De meeste partijen hebben de hele agendalijst al doorgenomen. Veel gemeenten vergaderen maandelijks, wij in Almere doen dat al elke week."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel