Bewoners Hout gaan samen reuzenberenklauw te lijf
Een groep bewoners van Almere Hout bestrijdt samen de reuzenberenklauw in de wijk. De groep gaat er in de avond op uit om bossen met reuzenberenklauw met de grond gelijk te maken. Gewapend met heggenscharen, zeisen en speciale kapmessen gaan ze de plant te lijf die in Almere een echte plaag is geworden.
"Het gaat hartstikke goed", zegt één van de bewoners. Ongeveer tien buurtbewoners helpen mee om een flink veld vol reuzenberenklauw om te hakken. "Als je dit in je eentje wilt doen, dan ben je schier eindeloos bezig." De bewoners zochten contact met Staatsbosbeheer. En ze vroegen daar of ze hulp konden krijgen. "We hebben toen berenklauw-verdelg-pakketten samengesteld", zegt boswachter Amy Zeeman. In dat pakket zitten handschoenen, veiligheidsbrillen, heggenscharen, spades en een soort kapmes. De spullen helpen de bewoners de plant veilig te lijf te gaan.
Reuzenberenklauw woekert
De reuzenberenklauw is een zogeheten invasieve exoot. De plant komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. En door het gebrek aan natuurlijke vijanden hier, kan de plant ongestoord woekeren. De plant kan tussen de drie en de vier meter hoog worden. En de reuzenberenklauw maakt met gemak tienduizenden zaden aan. Contact met de plant kan, zeker in combinatie met direct zonlicht, pijnlijke brandblaren opleveren.
"Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen"
Volgens Zeeman is de groei van de reuzenberenklauw dit jaar extra uitbundig. "Dat komt door de essentaksterfte. Door die ziekte hebben we veel bomen uit onze bossen moeten halen." Dat leverde veel open plekken op. En daardoor had de reuzenberenklauw alle ruimte om flink uit te pakken. Staatsbosbeheer is daarom hartstikke blij met het initiatief van de bewoners. "Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen." Het duurt volgens Zeeman best lang voordat je het effect ziet van de bestrijding. "Deze bewoners komen op plekken waar wij moeilijk bij kunnen met machines. En dat komt omdat zij het met de hand doen."
Bewoners in andere wijken van Almere zijn meer dan welkom om ook in actie te komen, zegt boswachter Amy Zeeman. "Dan zullen we ook voor hen pakketjes met gereedschappen samenstellen."
Bekijk hier een langere versie van het item:
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Staatssecretaris: 'Meer mogelijke plekken in Flevoland voor superkazerne'FLEVOLAND
FLEVOLAND •Zeewolde is niet de enige plek in Flevoland waar een militaire kazerne zou kunnen komen. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) op vragen van JA21. Nu blijkt...
-
Nog steeds jeugdige animo voor visserijURK
URK •Er is hoop voor de toekomst van het vissersvak. Dat zegt Frederiek Tromop van het ROC Friese Poort op Urk. Voor de Open Dag die de school zaterdag en vrijdag hield, was veel belangstelling. "Het was d...
-
PvdA heeft spijt van wethouder-misverstand: 'We hebben fout gemaakt in CV'NOORDOOSTPOLDER
NOORDOOSTPOLDER •"We hebben een fout gemaakt in de CV van René van Amersfoort." Dat zegt de PvdA Noordoostpolder in een terugblik op de afgelopen week. Maandagavond werd Van Amersfoort gekozen tot nieuwe kandidaat-wet...