Almeerders kunnen tot augustus geen paspoort of ID-kaart aanvragen

ALMERE • Do 8 juli 2021 | 11:36 • Donderdag 8 juli 2021 | 11:36

Een identiteitsbewijs of een paspoort aanvragen is tot minimaal augustus niet mogelijk bij de gemeente Almere. Volgens de gemeente is de oorzaak de zomerdrukte en IT-problemen waardoor printers af en toe uitvallen. Alle gemaakte afspraken voor de maand juli gaan wel gewoon door, zegt de gemeente.

Verder duurt het langer om een afspraak te maken voor een rijbewijs, een uittreksel uit de Basisregistratie Personen of een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Voor het melden van een voorgenomen huwelijk kunnen inwoners ook pas vanaf augustus weer terecht. Ook dan is de wachttijd langer dan normaal, denkt wethouder Julius Lindenbergh.

Almeerders die met spoed een ID-kaart of paspoort nodig hebben kunnen volgens de gemeente terecht bij de Koninklijke Marechaussee. Zij moeten dan wel kunnen aantonen waar ze naartoe gaan en dat er al tickets en een hotel geboekt zijn. Zo’n nooddocument kost 50 euro en moeten mensen zelf betalen.

Druk is extra groot
Door de recente versoepelingen van de maatregelen is de druk op de afdeling Burgerzaken deze zomer extra groot. "De drukte die nu is ontstaan die hebben we nog nooit op deze manier meegemaakt. Het is altijd tegen de zomerperiode aan druk, maar nu zie je dat het aantal aanvragen echt enorm is", zegt de VVD-wethouder. De openingstijden zijn verruimd en er is meer personeel ingezet, maar het kost tijd om de medewerkers in te werken. Tegelijkertijd loopt de gemeente tegen IT-problemen aan. Volgens Lindenbergh handelt de gemeente nu 500 aanvragen per dag af.

Gemeente vraagt om begrip
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er ook een verantwoordelijkheid is voor burgers. "Mensen hebben twee weken geleden gehoord dat ze op vakantie kunnen en gaan nu pas checken of hun paspoort nog geldig is. Wij hebben een planningsbord en dan kun je bij alle Almeerders zien wanneer hun paspoort verloopt. We zien dat er veel paspoorten zijn blijven liggen en mensen dus niet op tijd zijn langsgekomen voor een verlenging."

De woordvoerder hoopt op begrip bij Almeerders. "We zitten nokvol en vinden het heel vervelend. We hopen ook op begrip voor de mensen die achter de balie staan. Want het is door de drukte momenteel niet leuk om daar te werken."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel