Kwartiermaker aangesteld om Batavialand door te ontwikkelen

LELYSTAD • Vr 9 juli 2021 | 13:02 • Vrijdag 9 juli 2021 | 13:02

Vera Carasso is de kwartiermaker die museum Batavialand in Lelystad toekomstbestendig moet maken. Carasso heeft onder meer gewerkt als museumdirecteur en als directeur collecties en museale zaken bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Carasso moet ervoor zorgen dat de Bataviawerf, het Nieuw Land Erfgoedcentrum en het Nationale Scheepsarcheologisch Depot één geheel wordt. Ze moet in oktober een langetermijnplan aanleveren bij de provincie Flevoland.

Volgens Carasso ligt er een enorme kans om het museum door te ontwikkelen vanwege het unieke verhaal en de plek waar het ligt: "Ik denk dat het voor de stadsontwikkeling een trekker is voor Lelystad. En daarnaast wordt het depot een belangrijk nationaal instituut waar alle grote scheepswrakken van Nederland hun plek gaan vinden. Dus dat heeft zeker toegevoegde waarde."

Provinciale Staten van Flevoland hebben een maand geleden ingestemd met het plan om Batavialand in Lelystad door te ontwikkelen en toekomstbestendig te maken. Jaarlijks ontvangt Batavialand drie ton en er is eenmalig 2 miljoen euro vrijgemaakt om te investeren in het museum.

Een ding staat voor Carasso vast: de replica van de Batavia wordt uit het water getakeld en komt op het vasteland te staan: "Als je de Batavia in het water laat liggen rot het op een gegeven moment weg en dat zou zonde zijn. Het is de naamgever van dit gebied. Maar het schip heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij heel veel mensen in Flevoland. En het is een uniek schip, omdat het helemaal op originele wijze is gebouwd waardoor het echt een goed beeld geeft van een dergelijk fluitschip uit de 17e eeuw".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel