Coronarisico in Flevoland twee stappen omhoog naar 'ernstig'

FLEVOLAND • Di 13 juli 2021 | 7:22 • Dinsdag 13 juli 2021 | 7:22

Vanwege de snelle toename van het aantal nieuwe coronagevallen gaan de risiconiveaus voor Nederland omhoog. Voor Flevoland gaat het risiconiveau twee stappen omhoog; op de nieuwe kaart van de overheid gaat de provincie van het laagste niveau 'waakzaam' naar 'ernstig'. Dinsdag werd duidelijk dat het aantal besmettingen in Flevoland in een wijk tijd verachtvoudigd is.

Elf regio's gaan vandaag naar het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Eén van de grootste brandhaarden is Amsterdam-Amstelland. Daar zijn afgelopen week 724 op elke 100.000 mensen positief getest. Ook in de gemeente Groningen is het mis; daar werd het coronavirus vorige week vastgesteld bij ongeveer 570 op elke 100.000 mensen.

Dertien regio's - waaronder Flevoland - komen op 'ernstig' te staan, een stap eronder. Alleen Zeeland blijft op de tweede trede staan, daar geldt risiconiveau 'zorgelijk'.

Europese kaart
Op donderdag komt de Europese gezondheidsdienst ECDC ook met een nieuwe coronakaart. Daarop is Nederland nu nog grotendeels oranje, met hier en daar wat groene gebieden dankzij de coronaluwte die daar ruim een week geleden nog heerste. Op de nieuwe kaart van de corona-uitbraak in Europa worden Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen waarschijnlijk rood. Naar aanleiding van die kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen, en ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Wij hebben in eerste instantie gemeld dat het risiconiveau in Flevoland slechts omhoog zou gaan naar 'zorgelijk', maar dit was uiteindelijk niet correct. Het werd 'ernstig' en dat is het een-na-hoogste niveau. We hadden de eerdere berichtgeving gebaseerd op een bericht van persbureau ANP.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel