Rechter: Floriade-kabelbaan mag open voor bezoekers

ALMERE • Wo 14 juli 2021 | 11:12 • Woensdag 14 juli 2021 | 11:12

De kabelbaan op het Floriadeterrein in Almere mag per direct in gebruik worden genomen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Een inwoner van Almere wilde voorkomen dat de baan open zou gaan, omdat hij van mening is dat de procedures niet fatsoenlijk zijn gevolgd. Hij voerde de zaak ook namens een mede-Almeerder.

Het oordeel van de rechter is dat de gemeente Almere de vergunning die er ligt wel degelijk mocht afgeven. Wel wordt vastgesteld dat van de juiste volgorde is afgeweken. De baan is gebouwd voordat de vergunning werd verleend. "En dat is niet de bedoeling", zo luidt de boodschap van de rechtbank.

Achteraf gerepareerd
Toch hoeft dat niet te leiden tot het afbreken van de kabelbaan. Achteraf verleende de gemeente namelijk alsnog de juiste papieren. "In deze zaak wordt beoordeeld of die vergunning in stand kan blijven. De voorgeschiedenis is daardoor niet meer relevant. De voorzieningenrechter oordeelt dat de juiste procedure is gevolgd en de kabelbaan binnen een goede ruimtelijke ordening past."

De Floriade heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar gaf vorige week tijdens de zitting aan de baan komende zaterdag voor het eerst te willen openen voor bezoekers.

Door naar de Raad van State
De Almeerse bezwaarmaker laat weten zich niet bij de uitspraak neer te leggen. Hij is van mening dat door het handelen van de gemeente en de gerechtelijke uitspraak een precedent wordt geschapen. De vrees is dat in de toekomst vaker gedoogbeslissingen worden genomen in plaats van het doorlopen van de reguliere procedure. Bij de Raad van State wil de Almeerder nu in hoger beroep gaan.

'Pas gebruiken als hij van de diesel af is'
De eenmansfractie NIDA Almere roept mensen ondertussen op om de kabelbaan voorlopig nog niet te gebruiken. Op dit moment draait de baan namelijk nog op een dieselaggregaat, in plaats van het stroomnet. Het college van B en W heeft aangegeven dat "wanneer de kabelbaan in gebruik wordt genomen, dit op het elektriciteitsnetwerk zal zijn". Onduidelijk is echter of die aansluiting inmiddels af is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel