Preventieactie succesvol: geen enkele GPS-diefstal

FLEVOLAND • Do 15 juli 2021 | 13:08 • Donderdag 15 juli 2021 | 13:08

Het aantal diefstallen van GPS-apparatuur voor agrarische voertuigen in Flevoland staat dit jaar op nul. Volgens de politie lijken de dieven zich te hebben verplaatst naar Brabant en Zeeland. Daar zijn nu de meeste GPS-diefstallen van het land te zien. De afname in Flevoland is opvallend, omdat onze provincie de afgelopen twee jaar het meest geliefd was onder GPS-dieven.

Volgens René Middag van de landelijke politie trekken criminelen vooral in het voorjaar en de zomer door het land in de jacht op GPS-apparatuur. "Alle verdachten die we in beeld hebben, zijn mobiele bandieten", zegt hij. "Er zitten grote organisaties achter, het zijn geen individuele groepen. Alles wijst erop dat organisaties structureel mensen erop af sturen." De politie heeft een vermoeden waarom Flevoland plots minder in trek is bij de dieven. "De inschatting is dat zij nu een verblijfplaats hebben ingenomen in het zuiden van het land of misschien wel over de grens."

Preventieactie werpt z'n vruchten af
De politie en de brancheorganisatie voor loonbedrijven, Cumela, zetten in februari een actie op om diefstal van GPS-apparatuur tegen te gaan. Agrariërs konden markeringsplaatjes met een harslaag bestellen. Ook kregen ze het advies om hun GPS-apparaten te registeren in het stophelingregister. Volgens Middag is er nog geen apparatuur geregistreerd, maar heeft de actie wel effect. "Wij hebben in ieder geval in onze registraties niet gezien dat er apparatuur is weggenomen waar deze markeringen op zijn aangebracht."

'Flevolandse agrariërs moeten alert blijven'
Middag adviseert agrariërs in Flevoland wel alert te blijven. Hij doet de oproep vooral aan loonbedrijven, omdat die ondernemingen op verschillende plekken werken. "Goed opletten op de omgeving en is de apparatuur mee te nemen naar binnen, neem het dan mee naar binnen. Dan wordt het niet weggenomen." De agent merkt wel dat boeren steeds beter hun schuren afsluiten. "'s Nachts wordt in elk geval alles altijd afgesloten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel