Reddingsbrigade Almere: 'Het is echt heel gevaarlijk in het rampgebied'

ALMERE • Vr 16 juli 2021 | 13:14 • Vrijdag 16 juli 2021 | 13:14

De Reddingsbrigade Almere heeft in Limburg twee dagen meegeholpen met onder meer de evacuatie van Valkenburgers vanwege het hoge water. Het merendeel van de reddingsbrigade is inmiddels weer thuis, maar vier reddingswerkers zijn nog steeds in het zuiden aan het werk.

"Het is best indrukwekkend", vertelt Patricia Werkman van de Reddingsbrigade Almere. "Waar normaal gewoon een straat loopt, is nu heel veel water." Donderdagmiddag vertrok de brigade met samen met twintig man van de Flevolandse brandweer naar Limburg. Vanuit Flevoland hebben de brandweer en de reddingsbrigade Almere, Lelystad en Emmeloord samen vier boten en twintig mensen naar het rampgebied gestuurd.

Bruggen op instorten
Werkman was meer dan 24 uur actief in het rampgebied, vooral in Valkenburg. "Op een gegeven moment stonden alle bruggen op instorten. Dan kun je er niet meer met voertuigen overheen", vertelt Werkman. "Dan ga je varen, maar zo diep is het ook weer niet, dus dan loop je met de boot door de stroming. En dan moet je echt met drie, vier mensen die boot tegenhouden, want die gaat gewoon mee met de stroming. Dat is heel gevaarlijk."

Besef daalt nu pas in
Met de politie, brandweer en het leger hebben de Almeerders bewoners uit Valkenburg geëvacueerd. Werkman: "We hebben daar zeker mensen kunnen helpen." Toch daalt nu ze vrijdagmiddag onderweg naar huis is het besef van de omvang van de ramp pas in. "Het kwartje valt pas als je naar huis gaat. 'Jeetje, je stond er middenin', zeg je dan tegen elkaar. Straks als we thuis zijn en de beelden op het nieuws zien, krijg je pas echt een idee hoe groot de ramp is."

De reddingsbrigade is nog actief in het gebied met vier reddingswerkers en een reddingsboot. De boot is vrijdag ingezet in Meerssen om bewoners te evacueren.

Flevolandse brandweer ook naar Limburg
Ook brandweerwagens gingen donderdagavond richting Limburg. Het gaat om één wagen uit de eenheid van Ens en eentje uit Rutten. Samen met een brandweerwagen uit Bussum en Huizen hebben ze daar geholpen. In de loop van vrijdag kwamen ze terug uit het rampgebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel