Kleinste mast Batavia gaat er binnenkort af

LELYSTAD • Vr 16 juli 2021 | 16:12 • Vrijdag 16 juli 2021 | 16:12

De komende maand wordt de kleinste mast van de Batavia in Lelystad van het schip gehaald voor onderhoud aan het hout. Het gaat om de bazaanmast.

De paal moet met een hijskraan van het VOC-schip worden gehesen. Dat gebeurt vanaf het water. Anton van den Heuvel van Batavialand zegt dat het onderhoud aan deze mast ook een soort proef is om te kijken hoe lang het duurt om een mast op te knappen en wat dat kost. Aan de hand daarvan kan er een planning worden gemaakt voor de grotere masten.

De opknapbeurt is voor Lelystedelingen goed te zien en dat is volgens Van den Heuvel erg speciaal. "Het leuke hiervan vind ik dat je weer kunt gaan kijken hoe dit soort dingen in elkaar worden gezet. Dat is denk ik ook de meerwaarde van zoiets. De tijd waarin de Batavia werd gebouwd was eigenlijk de gouden tijd. Het is het leukste om te zien hoe dingen gemaakt worden en dat kun je nu dus weer beleven. Dat is echt heel gaaf."

Van buiten ziet de Batavia er nog redelijk uit. Maar van binnen rot de replica van het schip zo goed als overal weg. De replica van het VOC-schip moet daarom worden gerestaureerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel