Eerste coronaprik zonder afspraak bij priklocaties in sporthallen

URK • Ma 19 juli 2021 | 13:42 • Maandag 19 juli 2021 | 13:42

GGD Flevoland maakt het mogelijk dat Flevolanders die nog niet gevaccineerd zijn hun eerste prik zonder afspraak kunnen halen. Inwoners van Urk kunnen volgende week als eerste zonder afspraak een eerste vaccinatie halen in sporthal de Vlechttuinen. Dronten en Zeewolde volgen waarschijnlijk iets later. In die drie gemeenten zitten de vaccinatiestraten in sporthallen en deze priklocaties gaan rond september dicht. De 'vrije-inloop-vaccinaties' moeten dus voor die tijd gebeuren.

De GGD wijst erop dat er op Urk onlangs al voor vissers een prikdag zonder afspraak is gehouden. En daarover was de gezondheidsinstantie behoorlijk tevreden. "Dat was ook laagdrempelig en dit sloeg aan. We hopen dus dat alle Urkers die nog geen eerste prik hebben gehaald langskomen vanaf 26 juli want nu kan dat nog in je eigen dorp."

Tot en met 18 juli lieten zo'n 3500 inwoners van Urk een eerste prik zetten bij de GGD. Daarnaast heeft een onbekend aantal mensen een prik gekregen via hun werk, in een zorginstelling of ergens anders. De vaccinatiegraad die tot dusver bekend is, is de laagste in heel Nederland.

In augustus 'fijnmazig' vaccineren
Volgens de GGD wordt het zogenoemde massale vaccineren vanaf augustus gecombineerd met meer fijnmazig vaccineren. "Grofweg de meeste leeftijdsdoelgroepen in Flevoland hebben een eerste prik kunnen halen. Nu breekt de volgende fase aan waarin we kijken hoe we de doelgroepen, waarvan de vaccinatiegraad nog niet optimaal is, gerichter kunnen bereiken. De grote piek van vaccinaties hebben we in Nederland nu bereikt en we kunnen het aantal vaccins dat we geleverd krijgen meer doelgroepgericht gaan inzetten."

Het meer fijnmazig, en doelgroepgericht vaccineren gaat volgens de GGD vorm krijgen in overleg met de gemeenten. Er wordt gedacht aan mobiele prik-units die naar de mensen toekomen en lokale inloopuren. De GGD blijft daarnaast vanaf september vaccineren op drie grootschalige vaccinatielocaties. Die zijn verspreid in de provincie en zitten in Almere, Lelystad en Emmeloord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel