Eerste megawindmolen langs A27 bijna klaar

ZEEWOLDE • Wo 21 juli 2021 | 6:13 • Woensdag 21 juli 2021 | 6:13

Nog even, en dan zijn langs de A27 bij Zeewolde en Almere de hoogste windmolens van Flevoland op land te zien. De eerste van in totaal 17 windturbines is bijna klaar. Woensdag zijn de wieken geplaatst en daarmee is de turbine op het hoogste punt 220 meter.

De molens langs de snelweg maken onderdeel uit van Windpark Zeewolde. Dat park verrijst in het buitengebied tussen Zeewolde en Almere en bestaat in totaal uit 83 grote windmolens. De turbines vervangen de 220 kleinere windmolens die nu nog in het gebied staan. Volgens directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde zijn grote turbines nodig, omdat die tot drie keer meer energie leveren dan de bestaande molens. "Hoe hoger je gaat, hoe meer wind je kan vangen en hoe meer stroom je kan produceren." De hoogte van de molens neemt af in de richting van het vliegveld. "Dat gaat langzaam van 220 naar 140/150 meter tiphoogte." De tiphoogte is hoe hoog een molen in totaal is wanneer er een wiek recht omhoog wijst.

Plaatsing is complex
De plaatsing van de zeventien turbines langs de A27 ligt op schema, maar blijkt een complexe klus. "Het bouwen van de hijskraan duurt al twee dagen, voordat je de hijskraan klaar hebt om dit te doen. Dus in totaal ben je drie, vier dagen bezig om te hijsen." Volgens Sieburgh Sjoerdsma is de zomer een ideaal moment, omdat er nauwelijks wind staat. Dat is in de herfst en winter anders, waardoor hij dan regelmatige vertraging verwacht. "We moeten echt wachten op de juiste tijd voordat we beginnen met onze hijs."

Kartelranden tegen geluidsoverlast
Door de komst van de grote windmolens ontstaat een rustiger landschap, zegt Sjoerdsma. Volgens hem zullen de toekomstige bewoners van de wijk Oosterwold 2, die tussen de windmolens moet komen te liggen, geen overlast ervaren. "Alles is op afstand. Er komen geen mensen pal naast de molens te wonen." Hij benadrukt dat de slagschaduw binnen de normen zal vallen. Ook zitten er speciale kartelranden aan de wieken om zoevende geluiden te voorkomen. Wel komen er knipperende lampjes op de windmolens te zitten. "Dat is vanwege de veiligheid."

Het windpark moet in de herfst van 2022 klaar zijn. De status van 'hoogste windmolens van Flevoland' is overigens een voorlopige. In windparken in de gemeente Dronten komen nog hogere windturbines te staan, van maximaal 249 meter hoog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel