Flevolandse huisartsen houden weinig tot geen AstraZeneca-vaccins over

FLEVOLAND • Vr 23 juli 2021 | 13:56 • Vrijdag 23 juli 2021 | 13:56

Flevolandse huisartsen houden nauwelijks ampullen met het AstraZeneca-vaccin over. Er zijn huisartsenpraktijken die zeggen helemaal niks over te houden, andere praktijken verwachten met maximaal 8 ampullen te blijven zitten. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland.

AstraZeneca is minder in trek als tweede vaccinatie, omdat een Pfizer-vaccin ook een mogelijkheid is. Volgens voorzitter Cindy Netten van Huisartsencoöperatie Flevoland hebben de huisartsen op de trend ingespeeld door bestellingen te annuleren.

Netten - voorzitter van de huisartsen in Flevoland, uitgezonderd die in Almere - herkent de aantallen van de overgebleven vaccins. Volgens de huisarts in Lelystad is haar praktijk - onderdeel van huisartsengroep De Heelhoek - een voorbeeld van de geannuleerde bestellingen. "We hadden een bestelling van tien flesjes, maar hebben acht geannuleerd. Omdat we zagen dat steeds minder mensen door ons gevaccineerd zouden worden met AstraZeneca. De interesse in het vaccin nam af door de onzekerheden, maar een deel besloot ook geen tweede vaccinatie te nemen of helemaal geen vaccinatie te nemen."

8 ampullen
Huisartsenpraktijk Dronten-West zal naar verwachting de meeste vaccins in Flevoland terug te leveren aan het RIVM. De praktijk stuurde het aantal bestellingen in juni al bij, maar dat voorkomt niet dat er wat overblijft. "Door de afzegging van afspraken en de keuze voor Pfizer als tweede vaccinatie", verklaart de praktijkmanager. "Volgende week is de tweede vaccinatieronde en we verwachten 8 ampullen over te houden."

De 17 huisartsenpraktijken van Zorggroep Almere denken 2 tot 6 ampullen per praktijk te moeten terugsturen. "Het is nog afhankelijk van de opkomst voor de vaccinatie", zegt een woordvoerder. "De laatste vaccinatiedag bij ons is begin augustus."

Vaccinatiemakelaar
Een zogenoemde 'vaccinmakelaar' van het RIVM onderzoekt na teruglevering waar in het land nog vraag is naar AstraZeneca. Als de Flevolandse huisartsen ampullen teruggeven, zullen dat vaccins zijn die tot en met oktober van dit jaar houdbaar zijn. Vaccinaties doneren aan het buitenland blijkt niet mogelijk. Volgens de wet mogen geneesmiddelen die bij artsen voor hun patiënten zijn afgeleverd, niet worden verhandeld en ook niet worden gedoneerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel