Dieselaggregaat draait al acht maanden bij MFA, kosten lopen flink op

RUTTEN • Za 24 juli 2021 | 11:08 • Zaterdag 24 juli 2021 | 11:08

Bij de MFA in Rutten staat al sinds november een dieselaggregaat te draaien door de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk van Liander. De multifunctionele accommodatie kan niet volledig worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De gemeente Noordoostpolder draait voorlopig op voor de kosten van de diesel en doet nu voorstellen om zo weinig mogelijk elektriciteit te gebruiken.

Het dieselaggregaat bij de multifunctionele accommodatie Het Klavier kost de gemeente ongeveer 12.500 euro per maand. De verwachting is dat de transportbeperking op het energienet tot de zomer van 2023 van kracht blijft. Dat betekent dat de kosten voor het aggregaat oplopen tot 300.000 euro.

Netbeheerder Liander heeft op dit moment onvoldoende capaciteit om nieuwe bouwwerken van stroom te voorzien. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar het kan nog jaren duren voordat alle problemen zijn opgelost.

Sommige apparaten vragen te veel vermogen
Er is inmiddels wel stroom bij de MFA, maar daar zit een beperking op. Apparaten en systemen die veel vermogen vragen en zorgen voor een piekbelasting kunnen niet op het elektriciteitsnet draaien, waardoor het aggregaat noodzakelijk blijft.

Door de warmtepompen uit te zetten en tijdelijk een gasketel te plaatsen die het gebouw en water verwarmt, denkt de gemeente veel geld te kunnen besparen. Ook stelt het college voor om de elektrische frituurpannen tijdelijk te vervangen door gasgestookte frituurpannen.

Verder moet er spaarzaam omgegaan worden met de elektriciteit. Zo mag de vaatwasser alleen gebruikt worden op momenten dat de verlichting van de bijbehorende sportvelden uit staat.

Wie gaat dit betalen?
"Deze aanpassingen kosten eenmalig 75.000 euro", zo schrijft het college. "Na uitvoering van deze aanpassingen kan het aggregaat afgevoerd worden. De kosten voor het gas brengen we in rekening bij de verschillende gebruikers."

De gemeente heeft Liander inmiddels aansprakelijk gesteld voor alle geleden en toekomstige schade. Aan een voorspelling hoe dat uitpakt durft het college van burgemeester en wethouders zich niet te wagen. Vandaar dat er nu maatregelen worden voorgesteld om verdere kosten te beperken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel