Opnieuw pleidooi voor landelijke aanpak zonnepanelenbranden

FLEVOLAND • Za 24 juli 2021 | 13:12 • Zaterdag 24 juli 2021 | 13:12

Er moet een landelijke aanpak komen voor grootschalige branden met zonnepanelen. Daarvoor pleiten Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid na onderzoek. Volgens deze organisaties bestaat er nog steeds onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden . Er moet vaak ad hoc geïmproviseerd worden.

Na een brand aan de Wrakkenweg in Rutten kwamen vorig jaar juli kleine stukjes zonnepaneel op omliggende akkers terecht. Uit onderzoek van Omroep Flevoland bleek toen al dat betrokken instanties naar elkaar wijzen.

Nils Rosmuller, lector bij het Instituut voor Fysieke Veiligheid: "Er is geen duidelijke set aan afspraken wie hier de regie pakt, wie de verantwoordelijkheid op zich neemt, hoe er met de aansprakelijkheid omgegaan moet worden en ook niet op welke wijze de schadevergoeding van bijvoorbeeld akkerbouwers geregeld wordt."

Volgens het IFV kunnen bij zo'n zonnepanelenbrand scherpe deeltjes kilometers verderop terechtkomen. Als dat gebeurt weet niemand wie die moet opruimen, terwijl ze voor dier en mens schadelijk kunnen zijn, aldus de brandweer.

Volgens het Instituut moet voorkomen worden dat de verbrande resten in de voedselketen terechtkomen. De brandweer noemt het wenselijk dat voor de nafase van zonnepanelenbranden een landelijke aanpak ontwikkeld wordt. Die aanpak bestaat nu alleen voor incidenten met asbest.

Meer instanties willen protocol
LTO Noord pleitte in juni samen met de Veiligheidsregio in Friesland ook voor een landelijk protocol. In een brief aan staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat riepen beide instanties ook op tot een waarborgfonds voor gedupeerden.

"Omdat steeds meer daken worden volgelegd met zonnepanelen is de verwachting dat dit soort branden en depositie van vaste deeltjes in de omgeving vaker gaat voorkomen", aldus Rosmuller.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel