Dakloze man terug naar Polen dankzij tientallen donaties

ZEEWOLDE • Di 17 augustus 2021 | 17:51 • Dinsdag 17 augustus 2021 | 17:51

Na een noodkreet op Facebook hebben tientallen Zeewoldenaren geld gedoneerd voor een dakloze man in het dorp. De Poolse arbeidsmigrant zou op straat moeten slapen, maar dat ging veel inwoners te ver. Gabriëlla van Dijk, die de actie op touw zette, is blij dat ze hem heeft kunnen helpen.

Kinderen uit Zeewolde trokken maandagavond bij hun moeder aan de bel over een aanwezige zwerver bij een skatepark. Daarop nam de ouder een kijkje. Van Dijk: "Zij wilde wel eens even kijken of het goed en veilig was en of het wel klopt. En toen bleek dat de man Pools sprak net als zij." De vrouw was getroffen door het verhaal van Lukasz zoals de man heet, zegt Van Dijk. "Het was heel duidelijk dat het iemand was zoals wij allemaal. En dat maakte dat zij heel erg de noodzaak zag om te helpen."

Gedumpt
Waar de dakloze man, Lukasz, werkte, is niet bekend. Volgens Van Dijk was de man een seizoenswerker en gaf hij aan in Zeewolde uit de auto te zijn gezet. De Zeewoldense twijfelde aan dat verhaal, maar na rondvraag vermoedde ze toch een kern van waarheid. "Deze man heeft zich gewoon drie slagen in de rondte gewerkt en is zonder betaald te worden uit een bus gegooid ergens", vermoedt Van Dijk.

Hotel
De Zeewoldense deed een oproep op de pagina van haar Facebookgroep 'De Hermelijnhof', waar ze vaker mensen in nood helpt. Binnen korte tijd stroomden de donaties binnen. Het waren er genoeg om een nacht in een hotel te regelen, zodat Lukasz even bij kon komen. En daarna bleef er nog geld over.

Naar huis
Met behulp van een tolk bleek dinsdagochtend dat de dakloze Lukasz het allerliefst weer teruggaat naar Polen. "Lukasz gaat naar huis. Uitgerust, frisgewassen en met een volle buik", laat Van Dijk weten in de Facebookgroep. "Hij wil niet meer in Nederland blijven; het enige dat hij wil is naar huis, naar zijn familie". 's Middags is hij met het openbaar vervoer richting Warschau vertrokken.

In een update schrijft Van Dijk over de actie: "Lukasz is intens dankbaar en opgelucht. Dank jullie wel allemaal. Dank jullie zo ontzettend veel! In de afgelopen 15 uur hebben jullie een wanhopig man hoop gegeven. Een man met een uitzichtloos gevoel, weer uitzicht. Hij gaat naar huis. Dank!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel