Tennet trekt nieuwe hoogspanningskabels over de A6

LELYSTAD • Do 25 november 2021 | 21:21 • Donderdag 25 november 2021 | 21:21

Netbeheerder Tennet trekt woensdag nieuwe hoogspanningskabels over de A6 bij Lelystad. De nieuwe kabels zijn nodig vanwege de toename van het aantal windmolens en zonnepanelen. Door de vervanging ontstaat meer capaciteit op het elektriciteitsnet tussen de Máxima Centrale en Diemen. De A6 kan tijdens het werk gewoon open blijven.

Tennet vernieuwde twee jaar geleden de kabels tussen Ens en Lelystad. Nu is het stuk tussen Lelystad en Diemen aan de beurt. Daar werden de afgelopen weken bouwwegen naar de masten aangelegd. Om de kabels woensdag over de snelweg te spannen, wordt er met een zogenoemd rollergordijn gewerkt. Dat is een systeem met katrollen waarmee de nieuwe kabels over de A6 te brengen. Daardoor hoeft de weg tijdens de werkzaamheden niet afgesloten te worden.

De nieuwe kabels zijn nodig, omdat de vraag naar en opwekking van elektriciteit toeneemt. Bedrijven zoals Tennet en Alliander zijn daarom hard bezig om het net uit te breiden, zodat er meer elektriciteit vervoerd kan worden van aanbieder naar gebruiker. Door de uitbreiding van het net kan te veel opgewekte energie vanuit het noorden van het land naar de rest van Nederland worden vervoerd.

De vervanging van de elektriciteitsdraden tussen de masten, de zogenoemde geleiders, duurt tot en met januari. Vervolgens zijn de masten zelf aan de beurt. Bij de meeste elektriciteitspalen moet de fundering en de constructie worden versterkt. Dat gebeurt tussen juli en december volgend jaar. De upgrade van het net moet begin 2023 helemaal klaar zijn.

Eerder meldden we op basis van een interview met een woordvoerder van Tennet dat er een robot gebruikt zou worden om de kabels over de A6 te trekken. Later werd dat gecorrigeerd. Tennet gebruikt wel vaak een robot, maar die wordt niet tijdens deze werkzaamheden ingezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel