Politieacademie wil aansluiten bij toekomstig testcentrum

MARKNESSE • Vr 20 augustus 2021 | 9:56 • Vrijdag 20 augustus 2021 | 9:56

De rijopleiding van de politieacademie wil over een aantal jaar een plek krijgen in het nieuwe kennis- en testcentrum dat bij Marknesse gebouwd moet worden. Daarvoor is donderdag een intentieverklaring getekend met de partijen die al betrokken zijn bij de plannen.

Het was al de bedoeling dat de testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) van Lelystad Airport naar Marknesse verplaatst gaat worden. Bij het toekomstige testcentrum zijn ook het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) betrokken. Het Rijk heeft 10,5 miljoen gereserveerd voor het project en de lokale Flevolandse overheden willen 3,5 miljoen euro bijdragen.

Volgens de politie is het nieuwe kenniscentrum een unieke kans om gebruik te maken van de kennis en faciliteiten van de verschillende instanties. Tot 2017 had de politie een eigen opleidingscircuit naast Lelystad Airport, maar vanwege de uitbreiding van het vliegveld moest de politie het veld ruimen. Sinds die tijd traint de politie op de huidige testbaan van de RDW in Lelystad, maar die gaat dus verhuizen naar Marknesse.

Medio 2025 verhuizing naar Marknesse
Volgens de RDW is de planning erop gericht om uiterlijk medio 2025 het nieuwe testcentrum in gebruik te nemen. Momenteel wordt de verplaatsing verder onderzocht. Zo is de RDW in gesprek met de huidige grondeigenaren en wordt er gewerkt aan een ontwerp voor het testcentrum. Er moet uiteindelijk een testbaan van 2,1 kilometer bij Marknesse komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel