Overheden trekken 3,5 miljoen uit voor verplaatsen RDW-baan

FLEVOLAND • Do 7 januari 2021 | 20:02 • Donderdag 7 januari 2021 | 20:02

Het Rijk, de provincie en de gemeente Noordoostpolder trekken samen 3,5 miljoen euro uit om de testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bij Lelystad Airport te verplaatsen. Er moet bij Marknesse een nieuwe baan komen voor het Mobiliteit en Infrastructuur Testcircuit (MITC).

Het college van Gedeputeerde Staten heeft deze week over de bijdrage besloten. Het Rijk draagt 2,3 miljoen euro bij, de provincie 666.000 euro en de gemeente Noordoostpolder bijna 490.000 euro. Het geld komt uit het potje voor de Zuiderzeelijngelden Noordelijk Flevoland.

Over de verhuizing van de RDW-baan naar Noordoostpolder wordt al zeker tien jaar gesproken. Op het circuit worden voertuigen getest en gekeurd. Bepaalde geluidsmetingen zouden niet meer goed gedaan kunnen worden als Lelystad Airport open gaat voor grote vliegtuigen. Daarop is gesproken over verplaatsing. De kwestie leidde destijds zelfs tot rechtszaken.

Bij het MITC in Marknesse moet een testbaan van 2.100 meter komen, waarop nieuwe 'smart mobility'-technologie wordt getest. Het project is onderdeel van de Regio Deal tussen het Rijk en de provincie, die eind 2019 is gesloten. Het Rijk betaalt hieraan voor het project 10,5 miljoen mee, de provincie twee miljoen. Ook de gemeente Noordoostpolder levert een bijdrage. Bij het project zijn verder het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) betrokken.

Door de verhuizing van de RDW-baan ontstaat er ruimte bij Lelystad Airport. Hoe die wordt ingevuld is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel