Inzamelaar van batterijen Van Peperzeel moet weg

LELYSTAD • Vr 20 augustus 2021 | 16:59 • Vrijdag 20 augustus 2021 | 16:59

Het bedrijf Van Peperzeel BV uit Lelystad, dat oude accu's, batterijen en metaal inzamelt, moet vertrekken van bedrijventerrein Larserpoort. Dit in verband met het risico van de activiteiten van het bedrijf voor de omgeving. De activiteiten passen bovendien niet binnen het bestemmingsplan. De gemeente Lelystad vindt het daarom onacceptabel dat het bedrijf nog lang aan de James Wattlaan blijft. Gemeente en Van Peperzeel zijn gezamenlijk op zoek naar een oplossing.

Omroep Flevoland dook in de vergunningen en het bestemmingsplan naar aanleiding van een anonieme tip over de activiteiten bij Van Peperzeel. Bij het bedrijf staat een grote bedrijfshal die bedoeld is voor de opslag van ongesorteerde batterijen, Li-ion batterijen van elektrische voertuigen en een Li-ion diepontladingsinstallatie. Vanwege deze opslag is de onderneming een zogenaamde Bevi, dit staat voor Besluit externe veiligheid inrichtingen. Doel daarvan is om mensen in de omgeving van een bedrijf met gevaarlijke stoffen te beschermen.

Sinds de oprichting in 2007 kreeg Van Peperzeel veel verschillende vergunningen. Ook werden er vergunningen gewijzigd. De betrokken instanties waren de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en de omgevingsdienst OFGV.

Zoeken naar oplossing
In al die jaren werd Van Peperzeel op geen enkel moment als Bevi aangemerkt. Maar in juli van dit jaar werd geconstateerd dat het hier wel om zo'n inrichting gaat. Uit stukken van de omgevingsdienst blijkt zelfs dat dit bij de oprichting in 2007 al zo was. Letterlijk staat in de stukken: "Gelet op de gevraagde activiteiten voor de oprichtingsvergunning van 2007 en het toen geldende Bevi moet geconstateerd worden dat de activiteiten binnen de inrichting bij de oprichting al onder de werkingssfeer van het Bevi vielen."

De gemeente Lelystad en Van Peperzeel zijn op dit moment gezamenlijk op zoek naar een oplossing, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Johan van Peperzeel van het bedrijf zegt dat de gesprekken met de gemeente 'een positieve inslag hebben en op de toekomst zijn gericht'.

Aanvullende vragen van Omroep Flevoland aan de gemeente over wie er verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten, en voor mogelijke consequenties, konden vrijdag niet door de gemeente, de provincie en de omgevingsdienst worden beantwoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel