Slechte situatie voor blinden en slechtzienden wordt aangepakt

ALMERE • Wo 25 augustus 2021 | 6:19 • Woensdag 25 augustus 2021 | 6:19

De gemeente Almere wil graag dat blinden en slechtzienden makkelijk door de stad kunnen reizen. Eerder hebben de Partij voor de Dieren en Oogvereniging Flevoland vragen gesteld aan de gemeente omdat ze zorgen hebben. Ze zijn namelijk van mening dat er voor deze groep inwoners niet genoeg gedaan wordt in de stad. Almere zou zelfs niet aan de wettelijke eisen voldoen.

De slechtziende Ina Helderman - ook betrokken bij de belangenvereniging voor slechtzienden - hekelt de situatie in Almere. Volgens haar zijn er veel schuine tegels, staan er paaltjes midden op het pad en lopen geleidelijnen op niets uit. Volgens haar wordt er in Almere te veel van de ziende wereld uitgegaan. Onder meer naar aanleiding van haar zorgen stelde de PvdD en Oogvereniging Flevoland vragen.

De gemeente geeft aan graag in overleg te willen met de belangenorganisaties. Die moeten knelpunten voor blinden en slechtzienden aangeven. Het stadsbestuur geeft aan ze op te willen lossen, waar mogelijk. Er komt binnen de gemeente ook een speciaal contactpersoon. Die moet ervoor zorgen dat problemen snel worden verholpen.

Noppen verdwenen
De Partij voor de Dieren geeft in de vragen aan dat er bij het nieuwe Busstation 't Oor een probleem is ontstaan voor blinden en slechtzienden. De noppen en geleidelijnen zijn namelijk al voor een deel verdwenen. De partij wil weten of het stadsbestuur daarvan op de hoogte is. Die antwoordt dat dit niet het geval is. Er wordt nu onderzocht met een aannemer hoe dit mogelijk is. Ook wordt het probleem "op korte termijn" verholpen.

Ook bij andere busstations zijn problemen. Daar ontbreekt bijvoorbeeld de markering helemaal. Het stadsbestuur gaat ervoor zorgen dat ook hier de situatie in orde wordt gemaakt voor blinden en slechtzienden. Eind dit jaar worden alle haltes bekeken.

Hoorbare vertrektijden
Bij de borden waarop vertrektijden staan wordt gezorgd voor geluidsondersteuning. Dit is al het geval bij busstation 't Oor en Almere Poort. De geluidsondersteuning wordt pas door de hele gemeente verzorgd wanneer de borden vervangen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel