Zomer in Flevoland: toerisme neemt weer toe, natuur en water zijn in trek

FLEVOLAND • Do 26 augustus 2021 | 6:07 • Donderdag 26 augustus 2021 | 6:07

Flevoland kon deze zomer meer binnenlandse toeristen verwelkomen dan vorig jaar. Dat zegt Visit Flevoland. Het toeristenbureau zag het aantal binnenlandse toeristen in de eerste vijf maanden van dit jaar met 24 procent stijgen. Volgens Visit Flevoland zet die trend deze zomer door, omdat buitenlandse vakanties werden geannuleerd. Vanwege corona nam het aantal buitenlandse toeristen tot nu toe wel af, met 44 procent vergeleken met vorig jaar.

"Ten opzichte van het landelijke gemiddelde is dat nog best goed", zegt Carla Bierma van Visit Flevoland over de cijfers. Na Friesland en Zeeland kent Flevoland dit jaar een groei van het aantal toeristen (+ 1,4 procent). Van de Nederlandse gasten komen de meeste uit Zuid-Holland en Noord-Holland. Normaal gesproken komen ook veel Duitsers en Belgen naar Flevoland, maar die aantallen zijn dit jaar opnieuw lager vanwege corona. Na Overijssel is de afname van het aantal buitenlandse toeristen wel het laagst in Flevoland.

Pipowagens en zeecontainers
Volgens Visit Flevoland overnachten toeristen vooral in huisjes en op campings.
Piet Roskam van Buytenplaets Suydersee in Lelystad herkent dat. Hij biedt kampeerplekken en bijzondere huisjes aan, zoals pipowagens en zeecontainers. Roskam ziet dit jaar minder Duitsers en Belgen vanwege corona, de binnenlandse gasten komen vooral uit Noord- en Zuid-Holland. "Mensen die een apart plekje opzoeken. En wij zijn in bepaalde kringen wel bekender als het gaat om het bijzondere kamperen."

Ook Europarcs Resort Zuiderzee in Biddinghuizen zag deze zomer vooral binnenlandse toeristen. Volgens manager Gerard Bouwhuizen komen ze uit het hele land. "Normaal, zonder corona, bestaan we voor 50 procent uit Duitse gasten. Fifty-fifty. En dan zie je andere nationaliteiten bijna niet." Op het park met kampeerplekken, huisjes en een jachthaven komen Belgen vooral in het voorjaar en de herfst en niet in de zomer. "Misschien zijn ze niet heel erg gericht op water of watersport. Ik denk dat dat het is."

Gezelligheid en het strand
De bijzondere verblijfsplekken en de natuur in Lelystad trekken toeristen naar Buytenplaets Suydersee. "De kleinschaligheid, het primitieve en niet de massale campings", zegt een Limburgse. Een man met een camper: "Een neef van mij woont hier in het centrum van Lelystad en ik probeer dat te combineren met de Oostvaardersplassen." Op Europarcs Resort Zuiderzee valt het Veluwemeer in de smaak. "Gezelligheid en het strand", zegt een vrouw die bij haar dochter kampeert. Een Haagse toeriste wijst naar het water. "Mijn zoon heeft een bootje, mijn man heeft een bootje."

Toch zijn er ook toeristen die bij toeval op de camping in Flevoland zijn beland. Zoals een vrouw die naar Lowlands zou. Zij blijkt zich wel te vermaken. "Een beetje lezen, straks een keertje naar Elburg fietsen. Mijn man is ook aan het fietsen, een rondje Harderwijk en terug. Dus ja, dat is het eigenlijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel