Chemisch bedrijf krijgt van de rechter nog een week voordat het wordt stilgelegd

ALMERE • Do 2 september 2021 | 19:15 • Donderdag 2 september 2021 | 19:15

Onder zware druk van de rechter is de gemeente Almere akkoord gegaan om het bedrijf NDT Europe nog een week uitstel te geven voordat het bedrijf wordt stilgelegd. Het chemische bedrijf werkt aan de Damsluisweg met gevaarlijke stoffen. De gemeente wil het bedrijf stil leggen omdat het zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houdt.

NDT stapte naar de rechter om dat te voorkomen. Het was niet de eerste keer dat de twee partijen tegenover elkaar in de rechtbank stonden. In april was er ook al een zitting over het conflict tussen de twee partijen. Toen werd de afspraak gemaakt dat NDT een milieuvergunning zou aanvragen. Dat is niet gelukt. De gemeente Almere eist daarom dat de chemische activiteiten van het bedrijf direct worden stilgelegd.

Er worden zo veel gemaakte afspraken niet nagekomen, dat de gemeente het vertrouwen in NDT is verloren. Dat zeiden de vertegenwoordigers van de gemeente tegen de bestuursrechter. De vertegenwoordiger van het bedrijf vindt dat er voldoende is gedaan. Zo is er een gevaarlijke tank verwijderd. Dat is niet doorgegeven aan de gemeente, terwijl die juist precies wil weten wat er gebeurt bij het bedrijf.

De rechter stelde dat beide partijen nu echt met elkaar om tafel moeten gaan zitten om eruit te komen. Ze wil over een week horen of dat gebeurd is. Mocht de communicatie tussen de partijen niet verbeteren, dan gaat de rechter zich alsnog over de kwestie buigen en uitspraak doen in de zaak.

In dit bericht stond aanvankelijk dat de rechter de gemeente haar zin zou geven, als beide partijen niet beter met elkaar zouden communiceren. Volgens de rechtbank klopt dit niet. De rechter heeft bepaald dat partijen binnen een week alsnog met elkaar om de tafel moeten gaan zitten. Gebeurt dat niet, dan gaat de rechter de zaak beoordelen en uitspraak doen.

In dit bericht stond ook verder dat de gemeente Almere het bedrijf NDT wil sluiten. Ook dit was niet correct. De gemeente wil de aanvoer van voorraden chemische stoffen verbieden. Hierdoor zal het bedrijf op termijn stil komen te liggen. Van een sluiting door de gemeente is geen sprake.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel